bezár
 

irodalom

2018. 12. 04.
Bemutatkoznak a Kóspallagi Írótanya táborozói
2018. december 14. 19:00 Óvóhely
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatkoznak a Kóspallagi Írótanya táborozói December 14-én 19 órai kezdettel rendezik meg az idei Kóspallagi Írótanya táborozóinak bemutatkozó estjét az Óvóhelyen, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak. A felolvasások mellett bemutatják az eseményre megjelenő antológiát az ifjú alkotók műveiből — tájékoztatták az Írótanya szervezői a prae.hu művészeti portált.

Augusztus 23-26. között 24 fiatal dolgozott együtt vers- és prózaműhelyeken, vett részt előadásokon és workshopokon a Kóspallagi Írótanyán. A táborozók felolvasással egybekötött bemutatkozása az Óvóhelyen lesz december 14-én 19 órai kezdettel. Az eseményre megjelenik a kóspallagi táborozók írásaiból összeállított zine.

Az esten felolvasnak: Balogh Anett, Biró Zsombor Aurél, Csoboth Dorka, Erdős Kristóf, Gerlei Dávid, Honéczy Zoárd, Hőgye Ádám, Imre Ábris, Keszőcze Patrik, Kiss Lóránt, Korda Bonifác, Kozsán Leó, Kupihár Rebeka, Locker Dávid, Móra Menta, Pencs Attila, Raffay Sára, Rékai Anett, Tamás Boldizsár, Vojcsik Johanna, Weeber Luca Borbála

Moderál: Csete Soma

Az antológia előszava:

Kóspallag már nem csak a kóspallagiaké

Természetesen fogalmunk sem volt, mit kellene csinálni. Voltak dolgok persze, amelyeket sejtettünk, hisz mi is hasonló helyeken nőttünk fel, nőttünk bele abba. Tudtuk, hogy milyen hibákat nem szeretnénk elkövetni, de ennél nem sokkal többet. Tehát, hogy ez a zine elkészült és hogy annak a 24 fiatalnak a versei és novellái olvashatóak benne, akik a nyári Kóspallagi Írótanya Táborban részt vettek, annak egyik alapvető oka az a széles szakmai szolidaritás, amely a tábor és tágabb értelemben az irodalmi tehetséggondozás ügye mögé felállt. Mind anyagi, mind szakmai értelemben rengeteg és rengetegféle segítséget kaptunk, és még ennél is több visszajelzést és szurkolást. A szakma hisz ebben az ügyben. Talán érthető, és nem csak olyan időkben érthető, mint a mostani, hogy az egymás felé fordulásra, a generációk egymásra nyitott fülére szükség van. Hogy mindig lesznek fiatalok, akiknek nem “segítséget”, “tanítást” kell biztosítani, nem vizsgáztatni és méregetni, nem eszközként használni, hanem egyszerűen csak beengedni azokba a szakmai diskurzusterekbe őket, amelyekbe nekünk már van bejárásunk, körbevezetni és megkérdezni őket, hogy mégis mit gondolnak erről az egészről?

Ezek a versek és novellák izgalmasak és sokfélék. Biztos vannak bennük hibák, lektori mulasztás akár; amikor ezt gépeljük, még nem tudjuk, hogy vajon lesz-e, s ha igen, milyen mértékű. De ez a zine lenyomat egy olyan három napig tartó közös munkáról (és az azt megelőző és követő verejtékes hetek munkájáról), amelyben egyértelművé vált számunkra, hogy azok, akik eljöttek, valamit mégiscsak egészen komolyan gondolnak, s nem átallnak ezt a valamit közösségivé tenni, közös értelmezési tartományt keríteni köré. Jó kérdések, újszerű problémafelvetések, provokatív, még szétesően pimasz és már zavarba ejtően kidolgozott, feszes nyelvek. És ezek a nyelvek tudnak, sőt tudni akarnak egymásról.

Bővebb információ az esemény Facebook-oldalán.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés