bezár
 

irodalom

2018. 12. 19.
A Prae Biopoétika-száma: kapható (még és már)
Kapható országszerte a jobb Immedio és Relay újságosoknál, és Budapesten az Írók boltjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Prae Biopoétika-száma: kapható (még és már) Az utóbbi évek nemzetközi és magyar művészeti és elméleti trendjeiben fontos hívószó lett a biopoétika. Nem csupán, mert egy új költészettörténeti (és irodalom-, valamint művészetelméleti, kultúratudományos) kérdezés hangsúlyosan előtérbe állította a βῐ́ος (bíos) és a Ζωή (Zōḗ, zoé), vagyis az élet fogalmait, illetve sürgette azok ontológiai helyzetének tisztázását, hanem azért is, mert maga az élő irodalom és művészet – különösen a poszthumán fordulatok horizontjában – mind nagyobb nyomatékkal kezdte színre vinni az élőformák, növény, állat és ember viszonyrendjének, egyáltalán az életnek a kultúra és a natúra dichotómiájában újraértelmezésre szoruló aspektusait. A kapcsolódó irodalom- és kultúratudományos kutatások ily módon állat és ember, flóra, fauna és humán létezés modernségen túli szituáltságát helyezték fókuszba.

Jelen lapszám e gazdag és rendkívül szerteágazó érdeklődés jelzésértékű fölvillantására vállalkozik. Vers- és prózaanyagában a hasonló törekvések heterogén és diszjunktív potenciálját aktivizálja, míg a téma tanulmányblokkja egyes esetek interpretációja révén igyekszik e potenciálból megmutatni valamit. A lapszám esetlegessége e helyütt tehát életjel – nem annyira számadás, mint inkább bizonyosság a jelenség egy-egy momentumának létezésére. S ha az egyes művek vagy értelmezések a mortifikáció tapasztalatát közvetítik is, annyi valóban bizonyos: az élet utat tör magának.

A lapszám ára 990 Ft

Prae Biopoétika

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban
A Margó Fesztiválon és a 90. Ünnepi Könyvhét pénteki napján a Prae Kiadó három új kötete mutatkozott be
Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról
irodalom

A Hazudós könyv A Hazudós könyv
Könyvbemutató

Más művészeti ágakról

A második HUBBY-est a B32-ben, június 4-én
Interjú Bazsó Adriennel színház-pedagógiáról, nyitottságról és kíváncsiságról, kezdésről és újrakezdésről
zene

Az iguána sikolya Az iguána sikolya
Iggy Pop on/off
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés