bezár
 

irodalom

2018. 12. 19.
A Prae Biopoétika-száma: kapható (még és már)
Kapható országszerte a jobb Immedio és Relay újságosoknál, és Budapesten az Írók boltjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Prae Biopoétika-száma: kapható (még és már) Az utóbbi évek nemzetközi és magyar művészeti és elméleti trendjeiben fontos hívószó lett a biopoétika. Nem csupán, mert egy új költészettörténeti (és irodalom-, valamint művészetelméleti, kultúratudományos) kérdezés hangsúlyosan előtérbe állította a βῐ́ος (bíos) és a Ζωή (Zōḗ, zoé), vagyis az élet fogalmait, illetve sürgette azok ontológiai helyzetének tisztázását, hanem azért is, mert maga az élő irodalom és művészet – különösen a poszthumán fordulatok horizontjában – mind nagyobb nyomatékkal kezdte színre vinni az élőformák, növény, állat és ember viszonyrendjének, egyáltalán az életnek a kultúra és a natúra dichotómiájában újraértelmezésre szoruló aspektusait. A kapcsolódó irodalom- és kultúratudományos kutatások ily módon állat és ember, flóra, fauna és humán létezés modernségen túli szituáltságát helyezték fókuszba.

Jelen lapszám e gazdag és rendkívül szerteágazó érdeklődés jelzésértékű fölvillantására vállalkozik. Vers- és prózaanyagában a hasonló törekvések heterogén és diszjunktív potenciálját aktivizálja, míg a téma tanulmányblokkja egyes esetek interpretációja révén igyekszik e potenciálból megmutatni valamit. A lapszám esetlegessége e helyütt tehát életjel – nem annyira számadás, mint inkább bizonyosság a jelenség egy-egy momentumának létezésére. S ha az egyes művek vagy értelmezések a mortifikáció tapasztalatát közvetítik is, annyi valóban bizonyos: az élet utat tör magának.

A lapszám ára 990 Ft

Prae Biopoétika

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés