bezár
 

irodalom

2019. 01. 24.
Kiállítást, előadásokat és sétát is szervez Ady halálának évfordulóján a PIM
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítást, előadásokat és sétát is szervez Ady halálának évfordulóján a PIM Emlékkiállítással, a költő hagyatékáról szóló előadásokkal, irodalmi sétával, koncerttel és felolvasószínházi előadással emlékezik csütörtöktől vasárnapig a Petőfi Irodalmi Múzeum a 100 éve elhunyt Ady Endrére.

Ady Endre 1919. január 27-én halt meg. Ágya köré nemcsak özvegye és barátai gyűltek, hanem képzőművészek és fényképészek is, akik meg akarták örökíteni az utolsó utáni pillanatot - írja közleményében a múzeum. 

A föltámadás szomorúsága című kiállítás is a halál pillanatával kezdődik, majd tárgyi emlékek, írásbeli dokumentumok, filmfelvételek, versek bemutatásával idézi fel Ady Endre életútját. A tárlat, amelynek kurátora Hegyi Katalin, fotók, relikviák, hangfelvételek segítségével reflektál a kultusz születésére is. A kiállítást Térey János költő nyitja meg csütörtökön, Ady Endre művei pedig Őze Áron színművész és a Kaláka együttes előadásában hangzanak el. Az emlékkiállítás 2020 januárjáig lesz látható.

Pénteken a kézirat- és művészeti tár előadásai idézik fel a költő utóéletét. Borbás Andrea irodalomtörténész olyan kérdésekre keresi a választ többek közt, hogy mi lett a sorsa a költő által a szemetesbe dobott versnek vagy valóban tudták-e utánozni Ady aláírását. Kovács Ida irodalomtörténész azt mutatja be, hogyan látta Adyt Rippl-Rónai József, Tihanyi Lajos és Czigány Dezső. Az előadás a három festőművész Adyhoz fűződő kapcsolatát járja körül és az általuk megfestett vagy meg nem festett Ady-portrék nyomába ered.

Fráter Zoltán Ady szerelmeiről szóló, Eldobott szerelmek című darabja szintén pénteken lesz látható Hámori Gabriella, Tompos Kátya, Trill Zsolt, Vecsei H. Miklós színművészek és Beck Zoltán zenész előadásában. A felolvasószínházi előadást Seres Tamás rendezi.

Szombaton a múzeumtól indul és kávéházak, szerkesztőségek, lakhelyek érintésével a Nemzeti Múzeumnál ér véget az az irodalmi séta, amely a különböző "Ady-emlékhelyeken" kalauzolja végig az érdeklődőket. Vasárnap délelőtt, a költő halálának századik évfordulóján Ady Endre síremlékénél, majd kora délután az Ady Emlékmúzeumnál lesz koszorúzás és megemlékezés, este pedig a Kamondy Imre vezette Cabaret Medrano együttes és a Víg Mihály nevével fémjelzett Balaton zenekar emlékezik meg a költőről egy rendhagyó előadás keretében.

A kép forrása a PIM Facebook-oldala.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sajtótájékoztatójáról
irodalom

Helyzetjel: Porto Helyzetjel: Porto
Avagy egy kikötő konzisztenciája
irodalom

Huszonegyedik #3 Huszonegyedik #3
A történetmondás kínzó vágya

Más művészeti ágakról

A HUBBY a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében
A MI kapcsolata a művészetekkel
Jacques Audiard: Testvérlövészek


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés