bezár
 

zene

2019. 02. 23.
GetCloser Jazz Fest Budapesten
Kenny Garrett, Patricia Barber és az Aguas Trio a MOMkultban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
GetCloser Jazz Fest Budapesten Negyedik alkalommal rendezik meg a GetCloser Jazz Festet a MOM Kulturális Központban (MOMkult). Március 29. és 31. között a Kenny Garrett Quintet, a Patricia Barber Trio, az Aguas Trio, a Tóth Viktor & Mahasimbadavi Players, Mózes Tamara és Benkó Ákos, valamint az Ewiva! is fellép.  Az idei GetCloser Jazz Fest nyitókoncertjét március 29-én Tóth Viktor és a Mahasimbadavi Players adja. A hazai dzsessz-színtér egyik kiemelkedő szaxofonosa és szerzője nemzetközi csapatot hozott össze az elmúlt években. Az év elején megjelent LAMU című koncertlemezen is hallható formáció neve a közreműködő zenészek személyneveiből állt össze.

A Mahasimbadavi Playersben egy belga trombitás, Bart Maris; egy félig indián amerikai dobos, Hamid Drake; egy fiatal magyar dobos tehetség, Hodek Dávid; egy Berlinben élő rapper, Simple One; és a Párizsban élő, mostanában az Archie Shepp Quartetben játszó, szintén magyar bőgős, Szandai Mátyás egészíti ki Tóth Viktort.

Klasszikus kedvencek 2018.

"Lehet, hogy a MOMKult-ban csak néhány számot játszunk a LAMU-ról, a többi újabb szerzemény lesz, sokat változtunk az elmúlt időben. Közös esten léphetünk fel a fesztiválon a világ legnagyobb élő szaxofonosával, Kenny Garrett-tel, talán még be is száll hozzánk egy számra" - mondta Tóth Viktor.

 A nyitónap fő attrakciója, az 58 éves amerikai Kenny Garrett sajátos hangszínnel, stílussal rendelkező zenész. Pályafutása 18 évesen Duke Ellington zenekarában indult, majd a dzsessztörténet talán legnagyobb hatású alakja, Miles Davis formációjában vált igazi világsztárrá a nyolcvanas évek végén. Zenélt Art Blakey, Pharao Sanders, Marcus Miller, John Mclaughlin, Pet Metheny, Herbie Hancock, Branford Marsalis, John Scofield és Michael Becker mellett, de az ő játéka hallható Sting vagy a Grammy-díjas Five Peace Band lemezein is. Kvintettjében Corcoran Holt bőgőzik, Vernell Brown zongorázik, Samuel Laviso dobol, Rudy Bird pedig az ütőhangszereket szólaltatja meg.

jazz

Március 30-án Mózes Tamara lép először színpadra. A Zeneakadémián zongoraművészként, majd Párizsban és Belgiumban dzsesszének- és improvizáció szakon diplomázó művész az est első felében új anyagát, a különböző országok népzenéjét dzsesszel ötvöző Cross-Folkot mutatja be szólóban. A műsor második részében Benkó Ákos dobos csatlakozik a produkcióhoz: a duó saját zenével és dzsesszátdolgozásokkal várja a közönséget.

A nap fő koncertjét a kortárs dzsessz egyik poétikus különutas énekesnője, Patricia Barber adja triójával. A lenyűgöző előadóként és briliáns komponistaként egyaránt hírnevet szerző amerikai művész a melodikus zenei világot sötét tónusú misztikus alt hanggal és merész zongorajátékkal párosítja. Budapesten, turnéja első európai állomásán idén tavasszal megjelenő, Higher című lemezét mutatja be Patrick Mulcahy bőgős és Jon Deitemyer dobos társaságában.

A GetCloser Jazz Fest zárónapján Tóth Evelin zenekara, az Ewiva! nyitja a programot. A formáció főként saját szerzeményeket játszik, előadásukban hol a fado és a magyar népzene melankóliája, hol a flamenco vagy a szefárd népzene forró szenvedélyessége kerül előtérbe. Tóth Evelin Let Him Kiss Me című 2010-es szólóalbumát Hamid Drake, Dresch Mihály, Fassang László és Lantos Zoltán közreműködésével készítette. Az Ewiva!-ban Mogyoró Kornél ütőhangszereken és dobon, Frankie Látó hegedűn játszik.

Fotó: https://www.pexels.com/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

zene

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
PHILharmony - a kendőzetlen kritika, 1. rész
Nagy Ákos zeneszerző téridőről, 4D-ről, kapitalizmusról – és persze komponálásról

Más művészeti ágakról

art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Nemzetközi filmes díjak
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Nemzetközi építészeti díjak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés