bezár
 

film

2019. 03. 14.
Michael Curtiz eddig nem látott fotóalbuma került napvilágra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 40 darabos – Kertész Mihály személyéhez köthető – fotóalbumot valószínűleg a Warner Bros. Stúdió készítette. A híres filmrendező unokahúga, a Kaliforniában élő Linda Goldfarb ajándékozta az értékes, kemény borítós könyvecskét a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívumnak.

Kertész Mihály – későbbi nevén Michael Curtiz – a XIX. század végén született Budapesten. Kiemelkedő első generációs filmrendezőként már mintegy 60 filmet készített – Berlinben, Kolozsváron, Budapesten és Dániában –, mikor 1926-ban Jack Warner stúdióvezető hívására emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a Warner Bros.-hoz szegődött. Itt több mint 100 filmet készített, az akkor divatos filmes műfajok szinte teljes skáláján kipróbálva magát. Mai napig leghíresebb alkotása a Casablanca, mely végül a legjobb filmnek, rendezésnek és forgatókönyvnek járó díját is elnyerte az 1943-as Oscar-gálán.

Kertész Mihályék

Werkfotók, portrék, családi körben és társasági eseményeken készült felvételek – ezek mind fellelhetők a különleges fotó-sorozatban. A 23x26 cm-es kiterjedésű album több, még sosem látott felvételt tartalmaz a Curtiz által vezetett bécsi, berlini és hollywoodi forgatásokról. A képek az 1914-től 1949-ig tartó időszakot ölelik fel, felvillantva többek között Jack Warner 1937-es, illetve maga Kertész Mihály 1931-es budapesti látogatása is.

Kertész Mihállyal

A filmarchívum a 2019-es évet Kertész Mihály emlékének ajánlja. Többek között megkezdik az 1917-es évben leforgatott Az utolsó hajnal című filmjének 4K-s restaurálását. 2004-ben részben Hollandiából, egy évvel később pedig teljes egészében Ausztriából került elő az említett film kópiája, az analóg helyreállítást még 2010-ben a Haghe Film végezte el. A Filmarchívum gondozásában az Osiris Kiadó hozzájárulásával pedig hamarosan magyar nyelven is megjelenik Alan K. Rode monográfiája, a Michael Curtiz: A Life in Film.

„Egyetlen más rendező műveit sem nézik ilyen szertartásosan. Az amerikaiak ma is a Fehér karácsonnyal (White Christhmas) ünneplik a karácsonyt, a Yankee Doodle Dandyt nézik a függetlenség napján, és a szerelmet a Casablanca nézése közben találják meg” – írja Kertész Mihályról szóló aprólékos életrajzi művében Rode 



A szeptemberi Budapesti Klasszikus Film Maratonon retrospektív vetítést szervez majd Kertész Mihály filmjeiből a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum.

További információk a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum oldalán találhatók.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés