bezár
 

irodalom

2019. 03. 29.
Kiosztották a Szépirodalmi Figyelő-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiosztották a Szépirodalmi Figyelő-díjakat Hétfőn, március 25-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban került sor a 2018-as Szépirodalmi Figyelő-díjak átadására, tudatták a szervezők a prae.hu művészeti portállal. A lapszámbemutatóval egybekötött rendezvényen a lap három szerzője, Takács Zsuzsa költő, Csordás László irodalomtörténész és László Márk képregénykészítő részesült az elismerésben.

Takács Zsuzsánál és vele kapcsolatban elképzelhetetlen bármiféle finomkodás vagy »túlérzékenység«. (Ellenben a cizelláltság, a valódi finomság nagyon is találó attitűdjére, teljesítményére.) Magáról az alkotóról is bátran elmondható ezért, hogy az irodalmi hagyomány visszapillantó tükrében bizonyosan látszik már az arca, amely mindannyiunk számára belevésődött az üvegbe. Akkora mester ő, hogy sokan életük végéig csak szakmunkástanulóként pötyögtetik hozzá képest a szellemi öröklétet.” – fogalmazta meg Zsávolya Zoltán, a lap szemle rovatának szerkesztője laudációjában.

Idén először, hagyományteremtő szándékkal egy, tanulmány- vagy a kritikarovatban publikáló szerzőt is Szépirodalmi Figyelő-díjjal tüntettek ki. Csordás László irodalomtörténészt a lap főszerkesztője, Vincze Ferenc laudálta: „Csordás László irodalomtörténész, kritikus és irodalomszervező, emellett oktató a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. De mindezek elsősorban jelzők, melyek alapján az őt nem ismerők el tudják helyezni egy bármikori irodalmi közegben. Mindezek csupán kategóriák. Ami ennél fontosabb véleményem szerint, hogy Csordás László irodalomértése integratív szemléletről árulkodik, mely azonos esztétikai mérce alapján méri az eléje kerülő szövegeket.” 

kép

Demus Zsófia szerkesztő megfogalmazásával élve, már nem rendhagyó módon, de egy rendhagyó alkotó, László Márk képregénykészítő is átvette a Szépirodalmi Figyelő-díjat.

A magyar képregényes szcénában nagy divat magyar Alan Moore-t, Neil Gaiment vagy Tim Burtont kiáltani, László Márk esetében azt hiszem egyértelmű, hogy Mike Mignola neve elkerülhetetlen, de irodalmi színtérhez kapcsolva Poe vagy Mary Shelley horrorisztikus világával is rokonítható. Mindemellett a groteszk és a humor is részese ezeknek a (legjobb értelemben elfuserált) gyerekmeséknek, melyektől azért távol tartanám a gyerekeket. Ugyanakkor számomra a legmegnyerőbb a mindezekben fellelhető humor és talán abszurditás, mellyel egy lehetséges fegyvert ad a befogadó kezébe a szörnyek legyőzésére.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
A Papír Brigád Vilnában

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés