bezár
 

irodalom

2019. 03. 29.
Kiosztották a Szépirodalmi Figyelő-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiosztották a Szépirodalmi Figyelő-díjakat Hétfőn, március 25-én az Országos Idegennyelvű Könyvtárban került sor a 2018-as Szépirodalmi Figyelő-díjak átadására, tudatták a szervezők a prae.hu művészeti portállal. A lapszámbemutatóval egybekötött rendezvényen a lap három szerzője, Takács Zsuzsa költő, Csordás László irodalomtörténész és László Márk képregénykészítő részesült az elismerésben.

Takács Zsuzsánál és vele kapcsolatban elképzelhetetlen bármiféle finomkodás vagy »túlérzékenység«. (Ellenben a cizelláltság, a valódi finomság nagyon is találó attitűdjére, teljesítményére.) Magáról az alkotóról is bátran elmondható ezért, hogy az irodalmi hagyomány visszapillantó tükrében bizonyosan látszik már az arca, amely mindannyiunk számára belevésődött az üvegbe. Akkora mester ő, hogy sokan életük végéig csak szakmunkástanulóként pötyögtetik hozzá képest a szellemi öröklétet.” – fogalmazta meg Zsávolya Zoltán, a lap szemle rovatának szerkesztője laudációjában.

Idén először, hagyományteremtő szándékkal egy, tanulmány- vagy a kritikarovatban publikáló szerzőt is Szépirodalmi Figyelő-díjjal tüntettek ki. Csordás László irodalomtörténészt a lap főszerkesztője, Vincze Ferenc laudálta: „Csordás László irodalomtörténész, kritikus és irodalomszervező, emellett oktató a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. De mindezek elsősorban jelzők, melyek alapján az őt nem ismerők el tudják helyezni egy bármikori irodalmi közegben. Mindezek csupán kategóriák. Ami ennél fontosabb véleményem szerint, hogy Csordás László irodalomértése integratív szemléletről árulkodik, mely azonos esztétikai mérce alapján méri az eléje kerülő szövegeket.” 

kép

Demus Zsófia szerkesztő megfogalmazásával élve, már nem rendhagyó módon, de egy rendhagyó alkotó, László Márk képregénykészítő is átvette a Szépirodalmi Figyelő-díjat.

HIRDETÉS

banner

A magyar képregényes szcénában nagy divat magyar Alan Moore-t, Neil Gaiment vagy Tim Burtont kiáltani, László Márk esetében azt hiszem egyértelmű, hogy Mike Mignola neve elkerülhetetlen, de irodalmi színtérhez kapcsolva Poe vagy Mary Shelley horrorisztikus világával is rokonítható. Mindemellett a groteszk és a humor is részese ezeknek a (legjobb értelemben elfuserált) gyerekmeséknek, melyektől azért távol tartanám a gyerekeket. Ugyanakkor számomra a legmegnyerőbb a mindezekben fellelhető humor és talán abszurditás, mellyel egy lehetséges fegyvert ad a befogadó kezébe a szörnyek legyőzésére.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Gellért András: Befalazott csőgörény
irodalom

Bűn nélküli bűnregény, avagy a nyomozó rejtélyes halála Bűn nélküli bűnregény, avagy a nyomozó rejtélyes halála
Milbacher Róbert: Léleknyavalyák – avagy az öngyilkolás s egyéb elveszejtő szerek természetéről; Magvető kiadó, 2018
irodalom

Miért hányhat vért a fülemüle? Miért hányhat vért a fülemüle?
Válasz Nényei Pálnak

Más művészeti ágakról

Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán
Kettős interjú a Békeidő rendezőjével, Hajdu Szabolccsal és a film egyik meghatározó szereplőjével, Wrochna Fannival
színház

Ordító sokaság Ordító sokaság
Színház a karanténból: Jane Eyre színházban és neten 2 in 1
Anna Winger, Alexa Karolinski: Unorthodox


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés