bezár
 

zene

2019. 04. 03.
Pont Fesztivál: Idén a Balkán a kiemelt téma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A balkáni térség áll az idei Pont Fesztivál fókuszában. Az UNESCO szellemi kulturális örökségeit bemutató rendezvényt immár harmadik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazárban április 12-től 14-ig, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében.

"Nem ismerjük olyan jól a Balkánt, ahogyan kellene. Összetett, sokszínű tradícióval rendelkező térség, amelynek zenéjéből most elsősorban az a cappella hagyományokat mutatjuk be" - mondta Weyer Balázs, az eseményt szervező Hangvető programigazgatója a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A Pont április 12-én pénteken busófelvonulással kezdődik a Várnegyedben. Másnap este előbb a férfiakból álló Albanian Iso-Polyphonic Choir ad műsort, majd a bolgár bisztrica babi hagyományát bemutató Herczku Ágnes, Bognár Szilvia, Nikola Parov és zenésztársaik különleges hangszerekkel mutatják be a Balkán zenei világát.

Vasárnap Balogh Kálmán cimbalomművész az általa válogatott zenekarral a világ szellemi kulturális örökségei között nyilvántartott két román hagyományt, a dojnát és a kalusárt villantja fel, a kapcsolódó virtuóz táncot a Fitos Dezső Társulat adja elő.

A fesztivál napközben ingyenes kézműves, gasztronómiai, filmes, táncos, képzőművészeti és gyerekprogramokkal várja az érdeklődőket. 

Weyer Balázs elmondta, hogy lesznek kiállítások, busómaszk-készítés, bolgár szőnyegszövés, bosnyák csipkehímzés, horvát mézeskalács és tojásfestés, valamint a török árnyjáték, a karagöz hagyománya. A gyerekek meghallgathatják a balkán meséit, tanulhatnak dobolni és kólót táncolni, Gryllus Vilmos a tavaszt köszönti, a Hangoló Zeneterápia koncertjén a kicsik mondókákkal, hangszerekkel, énekkel és tánccal válnak részeseivé a mesének.

Április 13-án és 14-én délután is levetítik a bosnyák bluesnak is nevezett sevdahról, a Mosztár és Szarajevó környéki, a 19. és a 20. század fordulóján indult hagyományt bemutató dokumentumfilmet.

Az elmúlt két évhez hasonlóan a télűző és tavaszköszöntő hagyományokkal is lehetőség lesz megismerkedni, ezúttal a balkáni térségből. 

A rendezvény részletes programja a pontfesztival.hu oldalon olvasható.

fotók: musicbalkan.com | mediawavefestival | MTI - Kalos Bea
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés