bezár
 

film

2019. 04. 09.
Idegösszeomlás és szerelem Carmen Maurával
Carmen Maura retrospektív
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Carmen Maurát tartják a spanyol film nagyasszonyának. Több Goya-díjjal rendelkezik, mint bármely más spanyol színésznő, és tavaly decemberben, Sevillában átvehette az Európai Filmakadémia életműdíját, amelyet az elmúlt tíz évben mindössze négyszer ítéltek oda színésznek. Az Uránia Nemzeti Filmszínház április 24. és május 22. között a Spanyol Nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel közösen öt alkalmas retrospektív vetítéssorozatot szervez Carmen Maura filmjeiből, bemutatva a színésznő pályájának sokszínűségét, tisztelegve művészete előtt.

Pályafutása során több mint ötven mozgóképben szerepelt, nevét Pedro Almodóvarral forgatott hét filmje óta világszerte ismerik a filmrajongók. A vetítéssorozat nyitódarabja és záróakkordja is Almodóvar-alkotás. Nyitásként egyik korai, feledhetetlen komédiájukat, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című filmet vetítik 1988-ból, amelyért mind a rendező, mind a színásznő Európai Filmdíjat kapott; zárásként pedig 2006-os munkájuk, a Volver kerül mozivászonra, amelyért Cannes-ban az egész női szereplőgárda kiérdemelte a legjobb színésznő díját, Almodóvar pedig átvehette az Arany Pálmát. Maura dolgozott Carlos Saurával is, közös munkáik közül a Jaj, Carmela! című polgárháborús történetet válogatták be a sorozatba, amely 1991-ben az év filmje volt Spanyolországban, csak Goya-díjból egy tucatot kapott, Maura pedig az év európai színésznője lett a címszerepben.

Azoknak a spanyol rendezőknek a sorát folytatva, akik vele dolgoztak, megemlíthető Fernando Trueba, Mario Camus, Agustí Villaronga és Alex de la Iglesia neve is. Iglesiával készített filmjei közül a 2013-ban készült Bűbáj és kéjelgés című, 18 éven felülieknek ajánlott horror komédiát vetítik.

Carmen Maura külföldi alkotásokban is gyakran feltűnik, dolgozott Francis Ford Coppola, Alejandro Agresti, André Techiné, Etienne Chatiliez és Philippe Le Guay filmjeiben is. Le Guay Szerelem a hatodikon című romantikus története egy párizsi bérházban játszódik, amelynek hatodik emeletén a Spanyolországból menekült szobalányok, házvezetőnők laknak albérletben. Ez a film is látható lesz a sorozatban, az egyik szobaasszony szerepében Carmen Maura César-díjas alakításával.

Részletes program elérhető online, valamint jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

 

Forrás, borító- és leadképek: Uránia Nemzeti Filmszínház 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés