bezár
 

art&design

2019. 04. 07.
Emlékképek, töredékek, zárványok az Artézi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékképek, töredékek, zárványok az Artézi Galériában Az öt éve működő Artézi Galériában 2019. április 12-ig Kádár Katalin, Kopócsy Judit, Krajcsovics Éva és Vágó Magda festményeivel találkozhat a budapesti közönség. 

A négy kiállító művész egy generációhoz tartozik, a hetvenes években folytatott képzőművészeti tanulmányaik óta rendszeres résztvevői nemzetközi és országos tárlatoknak, számos önálló kiállításon voltak láthatók műveik. Ha stíluskategóriát keresünk a most bemutatott festményeikhez, értelmezésük segítségéhez, mind a négyük szellemiségéhez, a konkrét látványt átalakító szemléletükhöz illik a lírai absztraktok közé sorolás, annak ellenére, hogy megőriznek a képfelületen a valóságos világra utaló motívumokat, elemeket. Ahogy Garami Gréta művészettörténész megnyitó beszédében is elhangzott: „Absztrakt világot látunk. A megélt, megtapasztalt látvány élménye indítja el őket, addig vesznek el azonban a valós motívumaikból, amíg azok már csak utalnak önmagukra, jellé és a lírai önkifejezés vizuális eszközévé válnak. A négy művésznő képei formailag és tartalmilag is visszafogottan és csendesen üzenik meg gondolataikat és érzékeseiket a konkrét, tolakodó világban.”

Kádár Katalin sokféle technikával dolgozik, egy ideje tematikus kiállításokon mutatja be sorozatait (víz, városok, idő, ég, fák, úton stb.). Rendkívüli aktivitásába belefér festőművész szülei (Kádár György és Túry Mária) emlékét, munkásságát őrző magánmúzeum működtetése is.

Kopócsy Judit érzékeny színharmóniájú, intim festményein gyakran használja a kollázstechnikát is a képi hatás fokozása érdekében. Szakmailag elmélyült, igényesen kivitelezett munkái a legjobb modern magyar hagyományokhoz kapcsolódnak.

Krajcsovics Éva visszafogott színvilágú képein alig egy-két tárgyi motívum látható, valójában a belső térben megjelenő fényhatások foglalkoztatják. Mondhatni: a csend festője, az időtlen festőiség teremtője.

Vágó Magda is lírai hangvételű képeket fest a figurativitás és absztrakció határán. Színgazdag munkáinak kiindulópontja a táj.

A kiállítás címe – Emlékképek, töredékek, zárványok – remekül összefogja, összefoglalja mindazt, ami összeköti a négy alkotóművész kiállított alkotásai.

(Szöveg: Rajkó Andrea Fenya)

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés