bezár
 

film

2019. 04. 07.
Nyolc ismeretterjesztő filmet mutatnak be az MTA székházában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyolc ismeretterjesztő filmet mutatnak be az MTA székházában Ebben az évben április 10-től május 30-ig rendezik meg az akadémiai filmklubot, a vetítéssorozat keretében nyolc alkalommal mutatnak be egy-egy ismeretterjesztő filmet a közönségnek az Magyar Tudományos Akadémia székházában.

A sorozat nyitódarabja április 10-én Thernesz Vilmos és Tóth L. Viktor a rádiócsillagászat nemzetközi és hazai nagyjait bemutató Radio Universe című ismeretterjesztő filmjének kifejezetten erre az alkalomra elkészült magyar változata lesz. A vetítés utáni beszélgetés vendégei a rendező mellett Frey Sándor rádiócsillagász, Pacsorasz Viktor vágó, Perger Krisztina rádiócsillagász és Tóth L. Viktor csillagász lesznek.

A filmklub április 15-én Babos Tamás 4 nap - Kádár János árulása című munkájának vetítésével folytatódik.  Az alkotás az 1956. november 1. és 5. közötti történéseket és bennük Kádár János szerepét dolgozta fel. A film utáni beszélgetés vendégei ezúttal a film rendezője mellett Mitrovits Miklós történész és Nóti-Nagy Attila, a film producere lesznek.

Ezt követően április 24-én Vojtkó Ferenc Jót s jól - Kazinczy Ferenc emlékezete című munkáját láthatják a nézők. A vetítés után Nyiri Péterrel, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával, valamint a film rendezőjével beszélgethet a közönség. 

Április 30-án vetítik Szendőfi Balázs Hegyek-völgyek halai című alkotását, amely a Tátra vizeinek gazdag élővilágát és az azt fenyegető globális és helyi jelenségeket mutatja be. A vetítés utáni beszélgetés vendége a rendező és és Csányi Béla hidrobiológus lesznek.

Május 8-án Mosonyi Szabolcs Vad Balaton című munkáját vetítik a Balaton és környezete élővilágáról. A vetítés utáni beszélgetés vendégei a film rendezője mellett Harangi Szabolcs vulkanológus, valamint Takács Péter halbiológus lesznek.

Ezután május 15-én láthatja a közönség Zsalakó István Tizenkét pokol című munkáját, amelyben az első világháború isonzói csatáinak kevésbé ismert részleteit eleveníti fel történészek és hagyományőrző csoportok segítségével. A vetítés utáni beszélgetés vendégei Balla Tibor alezredes, Pollmann Ferenc, a HM HIM Hadtörténeti Intézet kutatója, Wonke Rezső, a Katonai Filmstúdió vezetője és a film forgatókönyvíró-rendezője lesznek.

Május 22-én Mwajas Kriszta és Tóth Zsolt Marcell Akcióban a természet őrzői című filmjét vetítik.  A sorozat a Magyarországon dolgozó természetvédelmi őrök munkáját mutatja be. A vetítés utáni beszélgetés vendégei a rendező mellett Bilek Ferenc gyártásvezető és Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője lesznek.

Május 30-án vetítik Katona Zsuzsa közelmúltban készült történelmi dokumentumfilmjét, amely a 20. század elején Csepelen Európa egyik legjelentősebb gyárüzemét megalapító Weiss Manfréd családtörténetének nyomába ered. Az élet ára - A Weiss Manfréd család története című film vetítése után a film rendezője és Bolla Dezső helytörténész lesz a beszélgetés vendége az MTA Dísztermében.

Az MTA közleménye szerint a programokon ingyenes a részvétel, de előzetes regisztrációhoz kötött, amit az akadémiai fimklub oldalán tehetnek meg az érdeklődők.

Fotó: https://mta.hu/filmklub

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Tudósítás a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválról
69. Berlinale, 2019. február 7–17.
Adam McKay: Alelnök
69. Berlinale, 2019. február 7-17.

Más művészeti ágakról

A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál első napja
irodalom

Világirodalomról lefordított művek kapcsán van értelme beszélni Világirodalomról lefordított művek kapcsán van értelme beszélni
Megjelent Benito Pérez Galdós Tristana című regényének magyar fordítása
Olav Berstaddal, Norvégia nagykövetével a norvég kultúráról, irodalomról, szakadásokról és egységekről beszélgettünk
Székely Csaba-darab a Budapesti Tavaszi Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés