bezár
 

irodalom

2019. 04. 09.
Könyvfesztivál a 21. Század Kiadóval
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könyvfesztivál a 21. Század Kiadóval Jonathan Franzen, Knut Hamsun, Tommy Orange, Gabriel Tallent, Updike, Auster és Philip Roth – világirodalmi szenzációk, a boltokból régen eltűnt modern klasszikusok újrakiadása: a 21. Század Kiadó, a B29-es pavilonban ezzel várja az érdeklődőket az áprilisi könyvfesztiválra.

Jonathan Franzennel, aki kétségkívül az évszázad legfontosabb íróinak egyike, és most nem vaskos, új regénnyel jelentkezik, hanem egy tanulmány- vagy inkább esszékötettel a Föld megmentésének esélyeiről. Felmelegedés, klímakatasztrófa, a fajok tömegének kihalása – onnan nézve, ahonnan csak Franzen néz. A könyv speciális papírból készül, olyanból, melynek előállításakor igazoltan három fát ültettek az alapanyagul szolgáló, minden egyes fa helyébe. A kiadó törekszik arra, hogy – lehetőségeihez mérten – egyre gyakrabban használjon ilyen bizonyítvánnyal rendelkező papírt.

1
 


Franzen feltehetően a fesztivál egyik szenzációja lesz, ahogyan Knut Hamsun Pán című regénye is. Hamsun a világirodalom talán legvitatottabb szerzője. Hiszen – kimondhatjuk – náci volt, találkozott Hitlerrel, és hitet is tett mellette, regényeiben viszont, melyekkel Thomas Mann írói magaslatára hágott, mélyen humanista. Egyik legfontosabb műve a Pán, amely a kiadó új sorozatában, a huszadik századi kultuszregényeket felsorakoztató KULTxx-ban kerül az olvasó elé, a Pantheon Kiadó majd’ százéves, klasszikus borítójának felidézésével. 

Hamsun_Pán


 
2018 egyik legnagyobb irodalmi sikere volt Tommy Orange Sehonnai című regénye. A Sehonnai modern indiánregény, nem pont olyan, mint amilyet Karl Maytól vagy Coopertől megszoktunk; ez egy drámai és szórakoztató, könyves road movie, melyet számtalan nyelvre lefordítanak, és közel négy hónapot töltött a New York Times sikerlistáján. Ami ritkaság, főleg egy irodalmi mű esetében. A regényt Pék Zoltán fordította.

3


 
Gabriel Tallent regénye, a Drága kis szívem egyszerre szépirodalmi szenzáció és klasszikus kalandregény egy gyerek meneküléséről a fizikai és lelki erőszak elől. Megjelenésekor a legfontosabb lapok, köztük a New York Times és a Washington Post is az év legfontosabb könyvei közt említették. Stephen King szerint „gyakran írják regényekről, hogy remekmű, de ez tényleg az”.

4


 
A könyvfesztiválra jelenik meg az Updike életmű-sorozatfeltehetően legnépszerűbb darabja, Az eastwicki boszorkányokat.  A mese maga is varázslatos, csillogó és szórakoztató, de a belőle készült film nyomán (szereplők: Cher, Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon, operatőr: Zsigmond Vilmos) újra és újra bestseller lett. A sorozat grafikai arculatát Somogyi Péter tervezte.

5


 
Aki Paul Austerért jön ki a Millenárisra, örülni fog: megjelenik az egyik legkülönösebb Auster-regény, A végső dolgok országában, ami a szerző korai, de ma is aktuális disztópiája.
 

6

 


Minden idők egyik legnagyobb írójának, Philip Rothnak életművét két könyv foglalja keretbe az Isten veled, Columbus című kötet és a Nemezis című regény. Az előbbi címadó kisregényével lett Roth világhírű, az utóbbi volt az utolsó könyve. A könyvfesztiválon ott lesz mindkettő, a Nemezis új kiadásban, az Isten veled, Columbus pedig először.

7


 
Ryan Holidaynek is áprilisban érkezik legújabb könyve, a Sztoikus nyugalmat a mindennapokra! A szerző mindössze harminc éves, mégis a világ egyik legbefolyásosabb üzleti és életviteli tanácsadója. Azt állítja, hogy a sztoikus nyugalom jelenti az egyensúlyt az életben, ezért minden napra szolgál egy tanítással, ahogyan ő nevezi, meditációval – a boldogabb hétköznapokhoz. Az ego az ellenség és az akadály maga az út után tehát itt a harmadik Holiday-bestseller!

8

 


Hasonló gondolatok foglalkoztatják Shunmyo Masuno japán szerzetest Az egyszerű élet művészetében. A világ számtalan országában várják, hogy megjelenjen a könyv, ami nagyjából a világpremierrel egyidőben kerül a magyar olvasók kezébe. Masuno száz bölcselettel és hasznos tanáccsal mutatja meg, hogyan éljünk egyszerűbb és boldogabb életet.

9


 
Nagyon sokan várják Dean Koontz Jane Hawk-sorozatának harmadik darabját. A Sötét zóna és A suttogószoba után áprilisban A görbe lépcső is megjelenik. Koontz elismerten az elmúlt száz év egyik legjobb horror-thriller írója, sorozata pedig a műfaj egyik csúcsteljesítménye. A 21. Század készül a negyedik, majd az ötödik rész kiadására is, bár az utóbbi még Amerikában sem jelent meg.

10

 

A kiadó további programjairól a Facebook oldalukon tájékozódhatnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Eszenyi Fanni --


További írások a rovatból

irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap
irodalom

Ha lehet, akkor éljen és mozogjon Ha lehet, akkor éljen és mozogjon
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 1. nap

Más művészeti ágakról

Az Influencer – egy figyelemkurva vallomásai
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés