bezár
 

irodalom

2019. 04. 09.
Könyvfesztivál a 21. Század Kiadóval
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könyvfesztivál a 21. Század Kiadóval Jonathan Franzen, Knut Hamsun, Tommy Orange, Gabriel Tallent, Updike, Auster és Philip Roth – világirodalmi szenzációk, a boltokból régen eltűnt modern klasszikusok újrakiadása: a 21. Század Kiadó, a B29-es pavilonban ezzel várja az érdeklődőket az áprilisi könyvfesztiválra.

Jonathan Franzennel, aki kétségkívül az évszázad legfontosabb íróinak egyike, és most nem vaskos, új regénnyel jelentkezik, hanem egy tanulmány- vagy inkább esszékötettel a Föld megmentésének esélyeiről. Felmelegedés, klímakatasztrófa, a fajok tömegének kihalása – onnan nézve, ahonnan csak Franzen néz. A könyv speciális papírból készül, olyanból, melynek előállításakor igazoltan három fát ültettek az alapanyagul szolgáló, minden egyes fa helyébe. A kiadó törekszik arra, hogy – lehetőségeihez mérten – egyre gyakrabban használjon ilyen bizonyítvánnyal rendelkező papírt.

1
 


Franzen feltehetően a fesztivál egyik szenzációja lesz, ahogyan Knut Hamsun Pán című regénye is. Hamsun a világirodalom talán legvitatottabb szerzője. Hiszen – kimondhatjuk – náci volt, találkozott Hitlerrel, és hitet is tett mellette, regényeiben viszont, melyekkel Thomas Mann írói magaslatára hágott, mélyen humanista. Egyik legfontosabb műve a Pán, amely a kiadó új sorozatában, a huszadik századi kultuszregényeket felsorakoztató KULTxx-ban kerül az olvasó elé, a Pantheon Kiadó majd’ százéves, klasszikus borítójának felidézésével. 

Hamsun_Pán


 
2018 egyik legnagyobb irodalmi sikere volt Tommy Orange Sehonnai című regénye. A Sehonnai modern indiánregény, nem pont olyan, mint amilyet Karl Maytól vagy Coopertől megszoktunk; ez egy drámai és szórakoztató, könyves road movie, melyet számtalan nyelvre lefordítanak, és közel négy hónapot töltött a New York Times sikerlistáján. Ami ritkaság, főleg egy irodalmi mű esetében. A regényt Pék Zoltán fordította.

3


 
Gabriel Tallent regénye, a Drága kis szívem egyszerre szépirodalmi szenzáció és klasszikus kalandregény egy gyerek meneküléséről a fizikai és lelki erőszak elől. Megjelenésekor a legfontosabb lapok, köztük a New York Times és a Washington Post is az év legfontosabb könyvei közt említették. Stephen King szerint „gyakran írják regényekről, hogy remekmű, de ez tényleg az”.

4


 
A könyvfesztiválra jelenik meg az Updike életmű-sorozatfeltehetően legnépszerűbb darabja, Az eastwicki boszorkányokat.  A mese maga is varázslatos, csillogó és szórakoztató, de a belőle készült film nyomán (szereplők: Cher, Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon, operatőr: Zsigmond Vilmos) újra és újra bestseller lett. A sorozat grafikai arculatát Somogyi Péter tervezte.

5


 
Aki Paul Austerért jön ki a Millenárisra, örülni fog: megjelenik az egyik legkülönösebb Auster-regény, A végső dolgok országában, ami a szerző korai, de ma is aktuális disztópiája.
 

6

 


Minden idők egyik legnagyobb írójának, Philip Rothnak életművét két könyv foglalja keretbe az Isten veled, Columbus című kötet és a Nemezis című regény. Az előbbi címadó kisregényével lett Roth világhírű, az utóbbi volt az utolsó könyve. A könyvfesztiválon ott lesz mindkettő, a Nemezis új kiadásban, az Isten veled, Columbus pedig először.

7


 
Ryan Holidaynek is áprilisban érkezik legújabb könyve, a Sztoikus nyugalmat a mindennapokra! A szerző mindössze harminc éves, mégis a világ egyik legbefolyásosabb üzleti és életviteli tanácsadója. Azt állítja, hogy a sztoikus nyugalom jelenti az egyensúlyt az életben, ezért minden napra szolgál egy tanítással, ahogyan ő nevezi, meditációval – a boldogabb hétköznapokhoz. Az ego az ellenség és az akadály maga az út után tehát itt a harmadik Holiday-bestseller!

8

 


Hasonló gondolatok foglalkoztatják Shunmyo Masuno japán szerzetest Az egyszerű élet művészetében. A világ számtalan országában várják, hogy megjelenjen a könyv, ami nagyjából a világpremierrel egyidőben kerül a magyar olvasók kezébe. Masuno száz bölcselettel és hasznos tanáccsal mutatja meg, hogyan éljünk egyszerűbb és boldogabb életet.

9


 
Nagyon sokan várják Dean Koontz Jane Hawk-sorozatának harmadik darabját. A Sötét zóna és A suttogószoba után áprilisban A görbe lépcső is megjelenik. Koontz elismerten az elmúlt száz év egyik legjobb horror-thriller írója, sorozata pedig a műfaj egyik csúcsteljesítménye. A 21. Század készül a negyedik, majd az ötödik rész kiadására is, bár az utóbbi még Amerikában sem jelent meg.

10

 

A kiadó további programjairól a Facebook oldalukon tájékozódhatnak.

nyomtat

Szerzők

-- Eszenyi Fanni --


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés