bezár
 

art&design

2019. 04. 13.
Várnegyed a föld alól: Tíz év régészeti kutatásai a Budai Várban
Időszaki kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A budai Várnegyed - egykori uralkodók, udvartartásuk és a jómódú polgárok lakhelyeként - kiemelkedő jelentőséggel bír a hazai, középkori emlékek között, régészeti kutatása mégis csak a II. világháború után kezdődött meg.

Az elmúlt több mint 70 évben azonban a Budapesti Történeti Múzeum négy-öt régészgenerációja is megismerte, „beleásta ” magát a Várnegyed történetébe; s számtalan publikáció és kiállítás mutatta be az itt feltárt eredményeket.

A „Várnegyed a föld alól…” az elmúlt tíz év kutatásai eredményeiből ad válogatást olyan fontos helyszíneket tekintve át, mint pl. az egykori Városháza, a Karmelita épületegyüttes (ma Miniszterelnökség), a Várkert Bazár, a Mátyás-templom és az Erdélyi bástya (Táncsics Mihály utca).

A 13. századtól a 17. századig tartó időszakra visszatekintő - néha az ásatási napló tárgyszerűségét is idéző - kiállítási szövegek a bemutatott épülettörténetekkel, az érdekes tárgyakkal, a mindennapi élet megidézésével képzeletbeli időgépként működve teremtenek folytonosságot a múlt és jelen embere között. A tárlat megtekintése közben magunk elé képzelhetjük a középkori piacot a kis, méhsejtszerűen összeépült boltokkal, az élelmiszercsomaggal Budára hajózó kremsmünsteri apátot, amint megtekinti a rend új, budai ingatlanát a mai Dísz téren, vagy akár találgathatjuk, hogy miért karcoltak hajómintát a török kori korsóra.

A régészeti feltárásokat a BTM Vármúzeum Középkori Főosztálya, a műtárgyak restaurálását pedig a BTM Vármúzeum Műtárgyvédelmi Osztálya végezte. 

Kurátorok: Takács Ágoston és Terei György

 

A kiállítás április 17-e és július 31-e között tekinthető meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban. 

Fotó: Bakos Ágnes, Tihanyi Bence, Kádár Dávid

További információk: a múzeum honlapján 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés