bezár
 

irodalom

2019. 05. 29.
Hamarosan a boltokban P. Horváth Tamás A Zsolnay című regénye
Ismertető, könyvbemutatók, dedikálások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamarosan a boltokban P. Horváth Tamás A Zsolnay című regénye A 90. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg A Zsolnay a Prae Kiadó és a Palimpszeszt kiadásában. A könyv elkészítését Péczely Dóra szerkesztőként, L. Varga Péter pedig a szöveg gondozásával segítette. Június 7-én Pécsett a Trafikban, június 13-án Budapesten a FUGA Építészeti Központban, majd 14-én a Margón, a Petőfi Irodalmi Múzeumban lehet találkozni a szerzővel, 15-én pedig dedikáció a Duna-korzón!

P. Horváth Tamás megírta a pécsi Zsolnay család történetének harmadik részét, pontosabban legelsőt. Ezúttal a varázslatos tudású dinasztiát megalapító Zsolnay Vilmos életregényét veheti kezébe az olvasó, írja ismertetőjében Nyáry Krisztián.

Az Amerikaihoz címzett vegyeskereskedésből induló, alkimista hírében álló ifjúból a szemünk előtt válik kockázatot vállaló, sikeres üzletember, s mindeközben a középkorias kisvárosból megszületik a Dunántúl gyorsan fejlődő ipari és kulturális központja. Lampionos csónakokban udvaroló szerelmes mesterlegények, a porcelán titkát őrző itáliai mesterek, skót úrilányok, baranyai vincellérek, szigorú szerzetesek és fess honvédtisztek sorsából fonódik össze a meseszerű, mégis igaz történet a Zsolnayak felemelkedéséről. Kultúrhistóriai és gasztronómiai utazás gőzhajóval és postakocsival, kadarkával és stifolderrel az elemózsiás kosárban. A trilógiává bővült családregény lapjai közül egy szerelem története is kisejlik: a szerző nem múló rajongásáé szülővárosa iránt.

A könyv borítóját Kaldewey Kelemen (1853–1890) Széchenyi tér című festményének (1889) felhasználásával Szalay Miklós készítette. A képet a Janus Pannonius Múzeum őrzi, Pécsett. A szerző fotóját Körtvélyesi László készítette.

P. Horváth Tamás író, szerkesztő, szakács Pécsett él. Regényei: Tündérváros (2014), Öt torony (2017).

Események

2019. június 7., péntek, 18 órától

P. Horváth TamásNemhiába Pécsett van a legnépesebb rajongótábora a Zsolnay-trilógiának. Először oda visszük el a könyvet, mégpedig a Trafikban, a Perczel u. 22. szám alatt. A szerzővel és Péczely Dóra szerkesztővel Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélget. Az esemény Facebook-oldala
2019. június 13., csütörtök, este 19 órától. A Prae Kiadó könyveinek bemutatóját a FUGA Építészeti Központban tartja, ahol A Zsolnayból részletek hangoznak el és Pintér Tibor esztéta beszélget a szerzővel. Helyszín: FUGA, Budapest, V. kerület, Petőfi Sándor utca 5. Facebook-esemény
2019. június 14., péntek, 15 órától a Margó Feszten a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében mutatjuk be a regényt. Szederkényi Olga beszélget a szerzővel, Péczely Dóra szerkesztővel és Pintér Tibor esztétával. Az esemény Facebook-oldala
Dedikálás a 90. Ünnepi Könyvhéten: 2019. június 15., 15 óra a Prae Kiadó standjánál a Duna-korzón

A regények Facebook-oldala

www.facebook.com/tundervaros

P. Horváth Tamás: A Zsolnay

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap

Más művészeti ágakról

színház

Megismerni a cigányságot Megismerni a cigányságot
Lakatos Menyhért Füstös képek című regénye alapján készült előadáson jártunk
Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés