bezár
 

irodalom

2019. 05. 29.
Hamarosan a boltokban P. Horváth Tamás A Zsolnay című regénye
Ismertető, könyvbemutatók, dedikálások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hamarosan a boltokban P. Horváth Tamás A Zsolnay című regénye A 90. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg A Zsolnay a Prae Kiadó és a Palimpszeszt kiadásában. A könyv elkészítését Péczely Dóra szerkesztőként, L. Varga Péter pedig a szöveg gondozásával segítette. Június 7-én Pécsett a Trafikban, június 13-án Budapesten a FUGA Építészeti Központban, majd 14-én a Margón, a Petőfi Irodalmi Múzeumban lehet találkozni a szerzővel, 15-én pedig dedikáció a Duna-korzón!

P. Horváth Tamás megírta a pécsi Zsolnay család történetének harmadik részét, pontosabban legelsőt. Ezúttal a varázslatos tudású dinasztiát megalapító Zsolnay Vilmos életregényét veheti kezébe az olvasó, írja ismertetőjében Nyáry Krisztián.

Az Amerikaihoz címzett vegyeskereskedésből induló, alkimista hírében álló ifjúból a szemünk előtt válik kockázatot vállaló, sikeres üzletember, s mindeközben a középkorias kisvárosból megszületik a Dunántúl gyorsan fejlődő ipari és kulturális központja. Lampionos csónakokban udvaroló szerelmes mesterlegények, a porcelán titkát őrző itáliai mesterek, skót úrilányok, baranyai vincellérek, szigorú szerzetesek és fess honvédtisztek sorsából fonódik össze a meseszerű, mégis igaz történet a Zsolnayak felemelkedéséről. Kultúrhistóriai és gasztronómiai utazás gőzhajóval és postakocsival, kadarkával és stifolderrel az elemózsiás kosárban. A trilógiává bővült családregény lapjai közül egy szerelem története is kisejlik: a szerző nem múló rajongásáé szülővárosa iránt.

A könyv borítóját Kaldewey Kelemen (1853–1890) Széchenyi tér című festményének (1889) felhasználásával Szalay Miklós készítette. A képet a Janus Pannonius Múzeum őrzi, Pécsett. A szerző fotóját Körtvélyesi László készítette.

P. Horváth Tamás író, szerkesztő, szakács Pécsett él. Regényei: Tündérváros (2014), Öt torony (2017).

Események

2019. június 7., péntek, 18 órától

P. Horváth TamásNemhiába Pécsett van a legnépesebb rajongótábora a Zsolnay-trilógiának. Először oda visszük el a könyvet, mégpedig a Trafikban, a Perczel u. 22. szám alatt. A szerzővel és Péczely Dóra szerkesztővel Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélget. Az esemény Facebook-oldala
2019. június 13., csütörtök, este 19 órától. A Prae Kiadó könyveinek bemutatóját a FUGA Építészeti Központban tartja, ahol A Zsolnayból részletek hangoznak el és Pintér Tibor esztéta beszélget a szerzővel. Helyszín: FUGA, Budapest, V. kerület, Petőfi Sándor utca 5. Facebook-esemény
2019. június 14., péntek, 15 órától a Margó Feszten a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében mutatjuk be a regényt. Szederkényi Olga beszélget a szerzővel, Péczely Dóra szerkesztővel és Pintér Tibor esztétával. Az esemény Facebook-oldala
Dedikálás a 90. Ünnepi Könyvhéten: 2019. június 15., 15 óra a Prae Kiadó standjánál a Duna-korzón

A regények Facebook-oldala

www.facebook.com/tundervaros

P. Horváth Tamás: A Zsolnay

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés