bezár
 

art&design

2019. 05. 31.
Herendi porcelánokból kiállítás Gül Baba türbéjénél
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Herendi porcelánokból kiállítás Gül Baba türbéjénél Több mint 200 dísz- és használati tárgyat, köztük számos ritkaságot vonultat fel a Herendi Porcelánmanufaktúra Porcelánra festett kultúrák című kiállítása, amely pénteken nyílt meg a Gül Baba Kulturális Központban.

A most megnyílt tárlat azért különleges, mert a bemutatott porcelánok kelet és nyugat kultúrájának az összefonódására emlékeztetnek: a kiállított tárgyakon japán, kínai, indiai és török motívumok egyaránt megfigyelhetők. Ehhez a porcelán kiváló alapanyag, hiszen mind a magyar, mind a török kultúrában a tradicionális értékeket testesíti meg.

A manufaktúra kiemelt célja, hogy a Herendi porcelán hordozta értékeket bemutassa a nagyvilágban, ezért tavaly például a világ nyolc országában állították ki kincseiket Tokiótól Madridig. A szervezők tájékoztatása szerint a pénteken megnyílt tárlaton megtekinthető lesz többek között az a tulipános kollekció is, amelyet Serdar Gülün isztambuli születésű művész tervezett a Herendi Porcelánmanufaktúra számára. A kiállítás legújabb darabja a Leopárdos váza, Vida Sándor mesterfestő alkotása; a 370 munkaóra alatt elkészített díszvázát 2018-ban mutatták be.

Miközben a magyarság tisztelettel emlékezik hőseire, a török-magyar együttélés nem csupán a mohácsi csatát vagy az egri várvédőket jelenti, hanem számos kulturális emléket is - emlékeztetett a kiállítás megnyitóján Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. kerület országgyűlési képviselője. Mint felidézte, Gül Baba türbéje a török és a magyar kormány példaértékű együttműködésében újulhatott meg a közelmúltban. A cél az volt, hogy a Gül Baba Kulturális Központ ne csupán az emlékezés helye legyen, hanem váljon vonzó közösségi térré és turisztikai célponttá. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra "Magyarország egyik büszkesége", melynek termékeit a világ minden pontján ismerik.

A Porcelánra festett kultúrák című tárlat szeptember 30-ig ingyenesen látogatható a Gül Baba Kulturális Központban, ezt követően pedig Isztambulban is bemutatják majd.

fotó: herend.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Csáki László: Kék Pelikan
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés