bezár
 

art&design

2019. 06. 22.
Gótikus hologramok
Vály Sándor (FIN) kiállítása a Pécsi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gótikus hologramok Vály Sándor Finnországban élő magyar képzőművész, médiaművész. Művészetét konceptuális és filozófiai dimenzió jellemzi, amely nemcsak a festészetre korlátozódik, hanem kiterjed a szobrászat, a zene, a film és az irodalom területére is, átfogó gondolatiságra épülő műalkotásokat hozva létre.

Gótikus hologramok című installációja a gótikus térábrázolásban megjelenő perspektívára reflektál a fényekből kibontakozó tér- és időviszonyok rendszerével. A gótika perspektívája egykor az idő és tér új szerveződését hozta létre: a különböző idősíkokban zajló események egy képen belül, térbeli egymásutániságban szimultán jelentek meg. A Pécsi Galéria derengő fényalagútjában az installáció térviszonyai az emlékezet időstruktúráját képezik le. A tér töredékei egyidejűleg látszanak ugyan, de egyes formák élesen kirajzolódnak, mások a homályba vesznek, a poros tárlókban, vitrinekben azonosíthatatlan vagy emberi formákra utaló testekké alakulnak. Vály Sándorinstallációjában a fény több mint látvány: folyamatos az aspektusváltás térben és időben. Vály harminc évvel ezelőtt költözött Finnországba, a Pécsi Galéria meghívására azóta most először állít ki itthon.

A kiállítás a Pécsi Galéria és a Fényfesztivál közös programja, amely a Fényfesztivál „prológusaként” június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg.

A kiállítás kurátora: Fekete Vali

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés