bezár
 

irodalom

2019. 07. 11.
Te milyen árat fizetnél azért, hogy megmentsd a Földet?
Megjelent Elina Hirvonen: Elfogy az idő című könyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Te milyen árat fizetnél azért, hogy megmentsd a Földet? A finn Elina Hirvonen új regénye, az Elfogy az idő olyan, mindannyiunk számára fontos témákat emel irodalmi keretek közé, mint a környezetvédelem, a klímaváltozás, az internetes zaklatás vagy épp a segélyszervezetek munkája során felmerülő erkölcsi dilemmák.

Egy huszonhét éves finn férfi, Aslak Anttila tüzet nyit a járókelőkre Helsinki belvárosának egyik háztetőjéről. Nem magányos merénylő: egy zöld terroristacsoport tagja, akik úgy akarnak megakadályozni egy környezeti katasztrófát, hogy minél több felelőst, vagyis véletlenszerűen kiválasztott gyalogost ölnek meg.

Az Elfogy az idő három különböző nézőpontból mutatja be a merénylőt: megismerjük Aslak indítékait, megtudjuk, mit él át egy anya, akinek a fiából gyilkos lesz, és az idősebb testvér, aki Szomália fővárosából követi végig az eseményeket. Aslak a környezetvédelem iránt elkötelezett családban nő fel: apja környezettudatos építészettel, anyja egyetemi oktatóként a klímakatasztrófával foglalkozik. Nővére a szomáliai Mogadishuban dolgozik egy humanitárius szervezet munkatársaként. A regény a fenyegetően közeli klímakatasztrófa mellett a gyerekekre leselkedő veszélyekről is szól: a kiközösítésről, a kamaszkori depresszióról, az internetes zaklatásról és a magányos fiatalok számára menedéket jelentő online közösségekről.

„Amikor egy csendes diák bejön az iskolába, fegyverrel a kabátja alatt, és lelövi tíz osztálytársát, mindenkinek az áldozatok szüleire kell gondolnia. Milyen szörnyű lenne az egyiküknek lenni. Milyen szörnyű lenne, ha az én gyerekemmel történne. A félelemről és szorongásról lehet beszélni másokkal, mert azokat mindenki elismeri. Azok a szülők, akik az ilyen híreket olvasva visszafojtják a lélegzetüket, mert tudják, hogy a lövöldöző akár az ő gyerekük is lehetne, egyedül maradnak a rettegésükkel.” – Hirvonen regénye arra a kérdésre keresi a választ, hogy képes-e megmenteni egy fiút az anyai szeretet, mielőtt túl késő lenne.

Az író, dokumentumfilm-rendező, újságíró Elina Hirvonen 1975-ben született Helsinkiben. A magyarul két könyve olvasható Huotari Olga fordításában: a Finlandia-díjra jelölt Hogy ő is ugyanarra emlékezzen…, valamint a Legtávolabb a haláltól című regényei.Az Elfogy az idő című regénye Szécsi Noémi fordításában június végén jelent meg.

Magvető Kiadó, 2019, 2.799 Ft

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés