bezár
 

irodalom

2019. 08. 30.
Oktatásba építi a kortárs irodalmat a Szívlapát projekt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A projekt célja a kortárs költészet bevonása az irodalomoktatásba digitális eszközök segítségével: kortárs versek megismerése, értelmezése, a klasszikus és kortárs irodalom párhuzamainak, folytonosságának, áthajlásainak élményszerű felfedezése, digitális eszközök használata az irodalmi művek témáinak, élményköreinek, toposzainak, archetipikus képeinek, műfajainak stb. megismerésében, megértésében.

A digitális eszközök használatával a tanulók megtapasztalhatják, hogy az irodalom nem (vagy nem csak) történelem, hanem a saját koruk valóságának része. Láthatják a kortárs szerzők oldalait, blogjait, a közösségi oldalakon megosztott vallomásaikat – meg is szólíthatják őket –, napi kritikákat, ajánlókat, vitákat, irodalmi eseményeket, irodalmi díjakat stb., vagyis közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a kortárs irodalommal, és ennek felmérhetetlen hatása lehet.

Az iskolai kísérleteink az adott időszak tanmeneteihez igazodva folynak, a választott öt nagyobb témakör – alapvetően a Szívlapát c. kötet alapján: szerelem, születés és elmúlás, istenkeresés, lét és nemlét, ars poetica, történelem és közélet.

A csoportok a tantervi anyag feldolgozása során régi és kortárs szövegek kapcsolatait kutatják, értelmezik és osztják meg a szövegfeldolgozásos módszerek alkalmazásával:
– klasszikus (analitikus-kreatív ) szövegfeldolgozási műveletekkel (annotálás, értelmezések, összehasonlító elemzés, jegyzetek, lábjegyzetek, kommentek);
– kreatív-produktív szövegfeldolgozási műveletekkel: verbális kreatív feladatokkal (olvasói levél, komment, paródia, parafrázis, saját írás, slam poetry, blogolás stb.), illetve grafikus feladatokkal (idővonal, gondolattérkép, szófelhő stb.);
– multimédiás szövegfeldolgozási műveletekkel: képszerkesztéssel (illusztrációk, grafika, festmény, montázs, kollázs stb., kiadvány – antológia, újság, könyvborító, infografika, plakát stb.) és videószerkesztéssel (magazinműsor, verstrailer, interjú, versvideó stb.).

A Szívlapát projektet az MTA-ELTE Digitális Írástudás és Irodalomoktatás Kutatócsoport munkájában résztvevő magyartanárok indították el a 2018-2019-es tanévben.

Képek forrása: Szívlapát projekt

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.
irodalom

A siker egyik titka a betiltás A siker egyik titka a betiltás
Bulgakov Kutyaszívének története „Z”-től a Zemberekig
irodalom

Ókori mese az elviselhetetlen könnyűségről Ókori mese az elviselhetetlen könnyűségről
Mika Waltari: Szinuhe, Európa Könyvkiadó, 1978

Más művészeti ágakról

art&design

Derkósok munkái virtuálisan
26 képzőművész pályamunkáit vonultatja fel idén is a Derkovits Gyula ösztöndíj
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan
aqb, ProjectSpace – Mátrai Erik: „Ellipszisek”
David France: Isten hozott Csecsenföldön


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés