bezár
 

film

2019. 09. 09.
A Humen Fesztivál idén ősszel is elhozza a szivárvány színeit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2019. szeptember 11–15. között immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapest LMBTQ kulturális eseménye, a Humen Fesztivál. A két évig filmhétként működő, majd a tavalyi évben összművészeti fesztivállá alakuló esemény idén is több LMBTQ témájú filmmel, színházi előadással, privát tárlatvezetéssel, valamint egy három az egyben kiállítással is jelentkezik.

A fesztivál szervezője, a Humen Media Hungary az egyetlen, ingyenesen hozzáférhető LMBTQ lapot, a Humen Magazint kiadó cégcsoport fontosnak tartja, hogy az LMBTQ kultúra minőségi  darabjait megmutassa a nyitott és érdeklődő hazai és nemzetközi közönségnek.

Filmvetítések

A Művész moziban tartott vetítések sorát szeptember 12-én a Beszorítva című, többszörös közönségdíjas angol dráma nyitja. Bájával és humorával egy idős drag queen életén át sajátos bepillantást nyújt a generációk közötti kapcsolatokba, a nemi identitás kérdéseibe, és rávilágít a barátságok értékére.

Magyarországon először a Humen Fesztivál keretében lesz látható a Portré a lángoló fiatal lányról című romantikus történelmi dráma, ami a 2019-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb LMBTQ filmnek járó Queer Pálmát. Szintén díjnyertes darab Santiago Loza drámája, a Rövid történet a zöld bolygóról, amelyben a rendező transznemű főhősével szó szerint a földöntúli elfogadás mellett tesz hitet. A 2019-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon ezzel az alkotásával Loza kiérdemelte a legjobb LMBTQ témájú játékfilmnek járó Teddy-díjat.

HIRDETÉS

banner

A felnőtté válásról szól Martin Deus romantikus drámája, A legjobb barátom. Deus első egész estés játékfilmje Cannes-ban is bemutatkozott, ahol a 13–15 éves korosztálynak szóló, kiemelkedően fontosnak tartott filmek díjazására szánt Cannes Écrans Juniors díját kapta.

A dokumentumfilmes Jochen Hick szakterülete a közelmúlt német meleg történelme, számos filmet jegyez az egykori NSZK és az NDK queer szubkultúráiról. A 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált Az én csodálatos Nyugat-Berlinem című alkotása, amely archív képsorokkal és a meghatározó szereplők visszaemlékezéseivel eleveníti fel a múltat.

Az idei évben a Humen Fesztivál programjába a közelmúlt legjobb LMBTQ rövidfilmjei is bekerülnek a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált közreműködésével. A Queer Shorts blokkja különböző élethelyzetekben keresi ugyanarra az örök kérdésre a választ: hogyan érhető el a boldogság?

A filmeket magyar felirattal vetítik. A filmvetítésekre szeptember 5-től kaphatók jegyek a Művész mozi weboldalán. 

Színház

Szeptember 12-én a Spirit Színházban a Sodrásban című darab látható, az idén 80 éves, a melegségét nyíltan és büszkén vállaló Martin Sherman egyik legfrissebb műve. Sherman generációja abban a hiszemben nőtt fel, hogy nekik nem szabad szerelmesnek lenni – most pedig szembesülnek a fiatal generációval, akikben semmi kételkedés nincsen, hogy minden joguk megvan ehhez.

Az Itt és Most Társulat szeptember 13-án Az utca embere – Lehetsz más című improvizációs előadással készül: „Érezted már, hogy megbámultak, kirekesztettek, olyan furcsán néztek rád a megállóban, kinevettek, leüvöltöttek, nem hallgattak meg? Az imprószínészek a közönségtől gyűjtött történetekből inspirálódnak, de hogy mit hoz ki egy-egy sztori a játszókból, az csak itt és most derül ki.”

Szeptember 14-én a Jurányi Házban az Élet.történetek.hu… sorozat Pira – Bella című darabja kerül színre Ullmann Mónika és Borbély Alexandra előadásában. A szerző, Lengyel Nagy Anna egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. Jelen esetben ez két tévedés. Egy lány fiútestben születik, és ezért megjárja a poklot, egy született prosti pedig – ahogy ő vall magáról – tanító néni testbe születik, de a mai magyar valóság közbeszól.

Szintén szeptember 14-én a KuglerArt Szalonban a FAQ és a Dollár Papa Gyermekeiből ismert Ördög Tamás személyes történetekből kiindulva hozza létre előadását, amelyben Bertolucci legendás filmje (nem) csak inspirációs forrás. Az Álmodozók a mai huszonévesek párkapcsolatait, álmait és egzisztenciális nehézségeit boncolgató előadás egy belvárosi lakás keretein belül.

Kiállítás

Az idei évben először a Humen Fesztivál saját szervezésű kiállítással is jelentkezik, rögtön hárommal is egyetlen helyszínen, amelyek mindegyike szervesen kapcsolódik egymáshoz. Szeptember 11-től a hónap végéig az Art9 Galéria ad helyet az ingyenesen látogatható kiállításoknak.

A Senkit nem érdekel című fotókiállítás a hazai LMBTQ közösség sokszínűségét mutatja meg Bielik István fényképezőgépén keresztül. A különböző nemű, különböző korú, eltérő bőrszínű, vagy épp eltérő élet- és társadalmi helyzetben lévő fotóalanyok a szivárvány ezernyi árnyalatát jelképezik. A képek megmutatják, hogy mindannyian elsősorban emberek vagyunk: bár egyes tulajdonságaink eltérhetnek egymástól, de egy civilizált és normális világban ez a különbözőség senkit nem érdekel – hiszen csak az ember számít.

A Közel/Múlt az elmúlt harminc év magyar LMBTQ történetét idézi meg a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület fotóarchívumának segítségével.

A világ egyre veszélyesebb hely az LMTBQ közösség azon tagjai számára, akik olyan országokban élnek, ahol a közösséghez tartozni bűncselekmény – tucatnyi országban pedig akár halálbüntetés is kiszabható rájuk. Az ezekből az országokból segítséget kérő emberek száma folyamatosan növekszik. A Rainbow Railroad segélyszervezet ezeket az üldözötteket segíti, munkájukat és az egyedi sorsokat a kiállítás keretein belül kisfilmekkel mutatják be.

Szeptember 11-én egy privát tárlatvezetés során átfogó képet kaphatnak az érdeklődők Király Tamás több mint három évtizedes pályafutásáról a Ludwig Múzeumban. A művész rövid idő alatt az underground színtér emblematikus alakjává vált: nemcsak utcai „divatbemutatóival”, performatív sétáival, hanem New Art Stúdió nevű butikjával is, ahol ruhákat árult az érdeklődők számára. A Király Tamás. Out of the Box című kiállítás felidézi azt a vizuális atmoszférát, ami Király divatbemutatóira oly jellemző volt.

„A világon nincs két egyforma ember. A Humen Fesztivál nem hivatott másra, mint hogy kultúrával hozza közelebb ezeket a különböző embereket egymáshoz, kulturális programokon keresztül egy kis szeletet mutasson az LMBTQ emberek életéből. A nálunk az előadások alatt a címkéit mindenki a ruhatárban hagyja” – mondta Erdei Zsolt, a Humen Media Group ügyvezetője. 

A filmvetítéseken, színházi előadásokon és kiállításokon kívül az érdeklődők ingyenes és anonim HIV-szűrésen is részt vehetnek, vagy akár egy szivárványos reggelit is élvezhetnek a Rainbow Brunch gasztrosorozatának köszönhetően.

Forrás: Humen Fesztivál

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lichter Péter – Máté Bori: A horror filozófiája
Guy Ritchie: Úriemberek
Clint Eastwood: Richard Jewell balladája

Más művészeti ágakról

Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről
The Lazys: Tropical Hazards (2018)
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés