bezár
 

film

2019. 09. 07.
Spanyolország Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmjét nevezi az Oscarra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Spanyolország Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmjét nevezi az Oscarra A spanyol filmakadémia Pedro Almodóvar kétszeres Oscar-díjas spanyol rendező legújabb, Fájdalom és dicsőség című alkotását nevezi a 92. Oscar-gálára nemzetközi film kategóriában - hozta nyilvánosságra döntését az intézmény csütörtökön Madridban.

Az idén 70 éves világhírű spanyol rendező közleményben mondott köszönetet a jelölésért, amelyet nagy megtiszteltetésnek nevezett.

A művész nem tudott személyesen jelen lenni a bejelentésnél, mivel Kanadába utazott, ugyanis filmjét a csütörtökön kezdődő torontói filmfesztiválon mutatják be.

A Pedro Almodóvart képviselő Esther García producer újságíróknak elmondta: a Fájdalom és dicsőséget hamarosan vetíteni kezdik az Egyesült Államokban is, és ez lehetővé teszi, hogy akár más kategóriákban is versenyezhessen az Oscar-díjért.

A tavaly nyáron forgatott önéletrajzi ihletésű film egy korosodó, legnagyobb sikereit már maga mögött tudó filmrendező történetét meséli el, visszaemlékezéseken és viszontlátásokon keresztül.

A főszerepben Antonio Banderas látható, aki a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat. Rajta kívül szerepel a filmben Penélope Cruz Oscar-díjas spanyol színésznő, valamint olyan neves spanyol művészek, mint Julieta Serrano és Asier Etxeandía.

Pedro Almodóvarnak ez a 21. nagyjátékfilmje. Korábban úgy jellemezte, mint egy trilógia utolsó darabját, "amelyet 32 évig tartott befejezni". Első része A vágy törvénye, a második pedig a Rossz nevelés című alkotása.

A spanyol rendező először 1988-ban kapott jelölést Oscar-díjra a magyarul Asszonyok a teljes idegösszeroppanás szélén címmel bemutatott filmjéért, az akkor még legjobb idegennyelvű filmként ismert kategóriában. Az aranyszobrot először 1999-es, Mindent anyámról című filmjéért vehette át, majd két évvel később a Beszélj hozzá című moziért megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó kitüntetést is Los Angelesben.

Spanyol nevezés utoljára 2004-ben nyert Oscar-díjat, akkor Alejandro Amenábar filmjét, a Belső tengert jutalmazták. Azóta az öt finalista közé sem került be spanyol alkotás.

Az Oscar-díjra nevezett művek közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2020. január 13-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása február 9-én lesz Los Angelesben.

Magyarország Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét nevezte az aranyszoborért zajló versenybe.

Kép forrása: IMDb

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háttérinterjú Deák Dániellel nemzetköziségről, a fesztiválok és pitchfórumok szerepéről, valamint gondolat és forma viszonyáról
Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával
film

I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum
Új időpontban, meghosszabbított határidővel!
Rodrigo Sorogoyen – Leticia Dolera – Carlos Marques-Marcet – Elena Martín – Paula Ortiz: Otthon

Más művészeti ágakról

színház

She’s like a woman She’s like a woman
Elfriede Jelinek: Árnyék (Eurüdiké elmondja)
Paul Auster: Mr. Vertigo , 21. Század Kiadó, 2020
irodalom

Kabaiak a horizonton Kabaiak a horizonton
A Kabai fivérek kötetbemutatója a Kis Présházban
Interjú Hód Adrienn koreográfussal táncosok lehetőségeiről, egyéni utakról és koprodukciókról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés