bezár
 

irodalom

2019. 09. 15.
Megjelenik Clarice Lispector: A csillag órája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelenik Clarice Lispector: A csillag órája Clarice Lispector A csillag órája című regényéről a fordító, Bense Mónika és Urbán Bálint irodalomtörténész beszélget szeptember 19-én 18 órakor a Magvető Caféban. A könyvből Lipták Ildikó és Nyári Arnold olvas fel részleteket a Magvető Kiadó és a Brazil Nagykövetség rendezvényén.

Clarice Lispector A csillag órája című regénye minden szabályt áthág, minden várakozást kicselez. A 20. századi világirodalom titokzatos csúcsteljesítménye szeptemberben jelenik meg magyarul Bense Mónika fordításában.

A csillag órája a brazil írónő egyik legjelentősebb regénye, amelyben ellenállhatatlan rafinériával, lenyűgöző váltásokkal bontakozik ki egy banális történet, és minden mondat másfelé kanyarodik, mint ahogy várnánk.

Egy fiatal lány a dzsungelből Rio de Janeiróba kerül gépírókisasszonynak: vajon az ő ártatlansága lesz erősebb, vagy a nagyváros nyüzsgése? Ezt a történetet meséli el Clarice Lispector, vagyis az a férfi, akinek a bőrébe Lispector bújik: „Mielőtt felbukkant volna az életemben ez a gépírólány, többé-kevésbé elégedett férfi voltam, még ha nem is voltak irodalmi sikereim. Olyan jól álltak a dolgok, hogy teljesen össze tudtak volna omlani, mert ami teljesen megérik, az meg is tud rohadni.

Csakhogy hirtelen vonzani kezdett, hogy átlépjem a saját határaimat. Ez akkor történt, amikor eszembe jutott, hogy a valóságról írjak, mert az túllép rajtam.”

A meglepő irodalmi eszközökkel megírt, hol érzékeny, hol brutális lélektani regény Clarice Lispector második magyarul megjelenő könyve. A Magvető 2018 tavaszán adta közre az írónő novelláit a Minden történet című kötetben. A hol szürrealista, hol patetikus, gyakran szarkasztikus humorú írások varázslatos módon beszélnek el nem mindennapi történeteket. A hol teljesen hétköznapi, hol természetfölötti látomásokat megjelenítő írásokban mégis megmutatkozik valami közös: az emberi lélek feltárulkozása. A Minden történet című könyv novellái Pál Ferenc, Bense Mónika, Lukács Laura és Dorcsák Réka fordításában jelentek meg.

Clarice Lispector 1920-ban született Ukrajnában. A pogromok miatt a zsidó család 1922-ben Brazíliába, Recife városába, később Rio de Janeiróba költözött: Lispector itt jogot tanult. Diplomatafeleségként a világ számos helyén élt, válását követően, 1959-től visszatért Rióba. Itt halt meg 1977-ben. Novelláit és regényeit világszerte újra és újra felfedezik. Lispector halála után maga is legendává vált, mintha saját írásaiból lépett volna elő: egy gyönyörű nő, aki filozofikus, egyedi, tragikus és titokzatos.

A csillag órája

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Egy óra Zemlényi Attilával Egy óra Zemlényi Attilával
A Csonthéj című verseskötet bemutatója
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé

Más művészeti ágakról

színház

Problémadarab komoly problémákkal Problémadarab komoly problémákkal
Shakespeare-vendégelőadás Ján Klata rendezésében: Szeget szeggel
gyerek

Premier: MIT – Az ember tragédiája rövidítve
November 13-án a TRIP hajón
színház

Az ember, a polgár és a diák Az ember, a polgár és a diák
Petőfi és Az apostol mint tantermi dráma a k2 Színház előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés