bezár
 

irodalom

2019. 09. 15.
Megjelenik Clarice Lispector: A csillag órája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelenik Clarice Lispector: A csillag órája Clarice Lispector A csillag órája című regényéről a fordító, Bense Mónika és Urbán Bálint irodalomtörténész beszélget szeptember 19-én 18 órakor a Magvető Caféban. A könyvből Lipták Ildikó és Nyári Arnold olvas fel részleteket a Magvető Kiadó és a Brazil Nagykövetség rendezvényén.

Clarice Lispector A csillag órája című regénye minden szabályt áthág, minden várakozást kicselez. A 20. századi világirodalom titokzatos csúcsteljesítménye szeptemberben jelenik meg magyarul Bense Mónika fordításában.

A csillag órája a brazil írónő egyik legjelentősebb regénye, amelyben ellenállhatatlan rafinériával, lenyűgöző váltásokkal bontakozik ki egy banális történet, és minden mondat másfelé kanyarodik, mint ahogy várnánk.

Egy fiatal lány a dzsungelből Rio de Janeiróba kerül gépírókisasszonynak: vajon az ő ártatlansága lesz erősebb, vagy a nagyváros nyüzsgése? Ezt a történetet meséli el Clarice Lispector, vagyis az a férfi, akinek a bőrébe Lispector bújik: „Mielőtt felbukkant volna az életemben ez a gépírólány, többé-kevésbé elégedett férfi voltam, még ha nem is voltak irodalmi sikereim. Olyan jól álltak a dolgok, hogy teljesen össze tudtak volna omlani, mert ami teljesen megérik, az meg is tud rohadni.

Csakhogy hirtelen vonzani kezdett, hogy átlépjem a saját határaimat. Ez akkor történt, amikor eszembe jutott, hogy a valóságról írjak, mert az túllép rajtam.”

A meglepő irodalmi eszközökkel megírt, hol érzékeny, hol brutális lélektani regény Clarice Lispector második magyarul megjelenő könyve. A Magvető 2018 tavaszán adta közre az írónő novelláit a Minden történet című kötetben. A hol szürrealista, hol patetikus, gyakran szarkasztikus humorú írások varázslatos módon beszélnek el nem mindennapi történeteket. A hol teljesen hétköznapi, hol természetfölötti látomásokat megjelenítő írásokban mégis megmutatkozik valami közös: az emberi lélek feltárulkozása. A Minden történet című könyv novellái Pál Ferenc, Bense Mónika, Lukács Laura és Dorcsák Réka fordításában jelentek meg.

Clarice Lispector 1920-ban született Ukrajnában. A pogromok miatt a zsidó család 1922-ben Brazíliába, Recife városába, később Rio de Janeiróba költözött: Lispector itt jogot tanult. Diplomatafeleségként a világ számos helyén élt, válását követően, 1959-től visszatért Rióba. Itt halt meg 1977-ben. Novelláit és regényeit világszerte újra és újra felfedezik. Lispector halála után maga is legendává vált, mintha saját írásaiból lépett volna elő: egy gyönyörű nő, aki filozofikus, egyedi, tragikus és titokzatos.

A csillag órája

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Margó fesztivál, 2019 – Ők is boldogan éltek? A férfiváltozat
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben

Más művészeti ágakról

Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés