bezár
 

film

2019. 09. 19.
Egy hét múlva Szemrevaló Filmfesztivál!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2019. szeptember 26. és október 6. között a Szemrevaló l Sehenswert Filmfesztiválon a budapesti Művész moziban immár nyolcadik alkalommal mutatkoznak be a legfrissebb alkotások a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. A jegyelővétel 29-én indul.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös rendezvényén 30 vetítés közül 5 után lesz közönségtalálkozó. A nyitófilm a Kontroll nélkül című, Ezüst Medve-díjas német dráma lesz, melyet elkísér a film egyik főszereplője, Lisa Hagmeister, később pedig kerekasztal-beszélgetést is szerveznek a téma magyar szakértőivel.

Jelen lesz Svájcból a Zwingli rendezője, Stefan Haupt és Ausztriából Bruno Ganz egyik utolsó munkája, A trafikos rendezője, Nikolaus Leytner. A Mások élete rendezője számos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölt új munkája, a Mű szerző nélkül után pedig György Péter esztétával beszélgethet a közönség.

Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló. Szeptember 19., csütörtöktől már vásárolhatóak jegyek a fesztiválra.

Szeptember 26-án, 19 órakor a budapesti Művész moziban a Kontroll nélkül című, Ezüst Medve-díjas dráma, Németország idei Oscar-nevezettje nyitja az idei Szemrevalót. A szívszorító történet hőse a kilencéves Benni. Szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, akinek mintha sehol nem jutna hely – az állami szervezetek és szakemberek tanácstalanul adják őt tovább egymás között, agresszív kitöréseivel ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig a kislány csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját – aki azonban lemondott róla. A vetítés után a közönség találkozhat a film egyik főszereplőjével, az édesanyát alakító Lisa Hagmeisterrel, az október 5-i vetítés után pedig kerekasztalbeszélgetés lesz a téma magyar szakértőivel. A film hazai forgalmazója a Mozinet.

Szeptember 28-án, 19 órakor vetítik a Mások élete rendezője, Florian Henckel von Donnersmarck számos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölt új munkáját, a Mű szerző nélkül című filmet, melyet hazánkban a Cirko Film forgalmaz majd. A német festőművész, Kurt Barnert a fasiszta Németországban született, majd az NDK-ban kezdett alkotni, később Nyugat-Németországba szökött. Új stílusú képeiben a németek történelmi traumáira reflektál. A művészi útkeresés, a meghasonlás, a siker visszásságait bemutató film az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életrajzának elemeiből építkezik. A vetítés után György Péter esztétával beszélgethet a közönség.

A Zwingli című svájci alkotás 1519-ben játszódik. A reformátor, Huldrych Zwingli néhány év alatt a feje tetejére állította egész Zürichet és a régóta rögzült értékeket. Metsző okossággal elemezte a vallási és társadalmi rendszert, ostorozta a visszásságokat, és nem félt ujjat húzni a hatalmasokkal sem. A háborúk ellenzője végül egy olyan háborúban halt meg, amelyet maga is támogatott. Az ő életét bemutató film rendezője, Stefan Haupt szeptember 30-án, a 19 órai vetítés után a fesztivál vendége lesz.

A trafikos című osztrák film Robert Seethaler nemzetközi bestsellere alapján készült: megrázó történet egy fiatalemberről, aki Bécs náci megszállása idején köt barátságot Sigmund Freuddal. A híres pszichiátert az idén elhunyt Bruno Ganz alakítja. A film rendezőjével, Nikolaus Leytnerrel október 4-én, a 19 órakor kezdődő vetítés után találkozhat a közönség.

A fesztiválon 11 nap alatt 5 tematikus blokkban 18 filmet nézhet majd meg a közönség. Október elején a filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd.

Forrás: Szemrevaló l Sehenswert Filmfesztivál

Négyzetes kép a leadben és kép a főoldalon: Talajt vesztve

Borítókép: Gilberto

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Todd Phillips: Joker
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Mozart in the Jungle
Jon Watts: Pókember: Idegeben

Más művészeti ágakról

Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés