bezár
 

film

2019. 10. 02.
Mi újság, kuflik? - sikeres az új animációs film
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Mi újság, kuflik? - sikeres az új animációs film Hatalmas tapssal ünnepelték kicsik és nagyok a Mi újság, kuflik? alkotóit tegnap a Cinema City Arénában megtartott díszbemutatón. A Dániel András meséiből Jurik Kristóf és M. Tóth Géza rendezésében készült új magyar egész estés rajzfilm október 3-tól lesz látható országszerte a mozikban.

A Mi újság, kuiflik? díszbemutatóján megjelentek a film alkotói, többek között Jurik Kristóf rendező, Dániel András író-forgatókönyvíró, Alpár Balázs zeneszerző, sound designer, valamint a mese narrátora, az összes kufli magyarhangja, Scherer Péter is. A rajzfilm jelenleg külföldön tartózkodó társrendezője, a KEDD Stúdiót alapító Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza a vászonról üdvözölte a díszbemutató vendégeit, akik között nagy számban voltak gyerekek.

A vetítést megelőző sajtóbeszélgetésen arra a kérdésre, hogy minek tudható be, hogy a kuflik nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a kufli-mesék szerzője, a film forgatókönyvírója Dániel András elmondta, hogy ő is volt kisgyerekes szülő és jól tudja, hogy időnként nagy megpróbáltatás ezerszer felolvasni ugyanazt a könyvet egy kisgyereknek. Ezért a könyveiben szereplő meséket szándékosan úgy írta meg, hogy a szülőknek is legyen valamilyen szórakozás ezekben a történetekben, vigyázva arra, hogy a gyerekeket ez ne
zavarja.

Jurik Kristóf, aki 2017-ben elsőként kapta meg a megújult Dargay Attila-díjat, elmesélte, hogy különleges kapcsolat fűzi a gyerekekhez. Véleménye szerint az idősebb generáció azért szereti a kuflikat, mert sokan szeretnék megőrizni a bennük rejlő gyermeki ént, ami sok felnőtt emberből kikopik. Ő maga is ezért készít gyerekeknek rajzfilmeket.

A Mi újság, kuflik? kapcsán az irodalmi alapanyag filmre adaptálásával kapcsolatban elmondta, hogy az animációban mindent meg lehet valósítani, a műfaj adta, pl. időbeli korlátokat azonban tiszteletben kell tartani. Ezzel magyarázható, hogy a könyvben leírtakhoz képest a filmből sokszor kiesnek mellékszereplők. Az írott történetekben szereplő kiszólásokat, utalásokat a rajzfilmben az egyes történeteket összekötő jelenetekben van lehetőség gegek és poénok formájában megjeleníteni. Jurik Kristóf megjegyezte, hogy Dániel András szerves része a filmre adaptálás folyamatának, az ötleteket együtt dolgozzák ki, és folyamatosan konzultálnak vele.

A film gyártásvezetőjeként a KEDD Stúdió munkatársa, Molnár Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy az élőfilmes produkcióktól eltérően az animációs filmek gyártásánál elengedhetetlen a technikai dolgokra odafigyelni. Megjegyezte, hogy bár gyakran borulnak a tervek, és minden nap rejt valamilyen kisebb szívinfarktus veszélyt, a KEDD Stúdióban egy évek óta összeszokott csapattal dolgozik, akikkel mindig mindent megoldanak.

Alpár Balázs, a film zenszerzője, sound dizájnere kiemelte, hogy a kuflik karakterét már az első évadban úgy dolgozták ki az alkotók, hogy a személyiségjegyeik nemcsak a szereplők megszólalásában, hanem az általuk keltett hangokban is megnyilvánuljanak.

Alpár Balázs azt is elárulta, hogy mivel ő maga is Monthy Pythonon nőtt fel, nagyon közel áll hozzá a kufli-mesékben megjelenő humor és hibridség. Számára egyértelmű volt, hogy egy olyan világban, ahol a manótevék a föld alatt egy nyugdíjas wellness-hotelben élnek, meg macskalegyek röpködnek, ott a zene nem lehet gitár meg furulya. Ezért megpróbálta a hangzásokat is egy kicsit őrült módon megközelíteni, és nem létező hangokat kifejleszteni, összekötni egyik hang jellemzőjét egy másik hanggal, oly módon, hogy ne lehessen felismerni, hogy egy létező akusztikus hangszer szól-e vagy sem.

A rajzfilm állandó narrátora, a kuflikat megszólaltató Scherer Péter elárulta, hogy egy custingolást követően kapta meg ezt a szerepet, amire a mai napig büszke. Elmondta, hogy nehéz és fárasztó munka az összes szereplőt megszólaltatni. A hét kufli hangját már megjegyezte, de az egyes mellékszereplők, pl. a hatlábú lókutya hangját olykor nehéz felidézni. Egy új karakter érkezésekor, mutatok hangokat Kristófnak, és ha jó az irány, akkor már csak finomítani kell, hogy elkülönüljön a
többi 20 mellékszereplőtől.

A díszbemutató után Scherer Péter elkészítette a nagy pofavágó közös szelfit az első közönséggel.

Kufli-közösségek:
https://www.facebook.com/egykupackufli/
Instagram/mi_ujsag_kuflik

Kép és hír a KEDD Animációs Stúdió jóvoltából. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés