bezár
 

zene

2019. 10. 12.
David Popper Nemzetközi Csellóverseny hét magyar indulóval
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
David Popper Nemzetközi Csellóverseny hét magyar indulóval Magyarországot 7 gordonkás képviseli a David Popper Nemzetközi Csellóversenyen, amelyet november 11. és 15. között rendeznek meg Várpalotán.

A megmérettetésre idén 24 országból 75 csellista jelentkezett, Magyarországot 7 gordonkás képviseli, rajtuk kívül Kínából, Dél-Koreából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Brazíliából, a Fülöp-szigetekről és Malajziából is érkeznek versenyzők.

prae.hu

A zenei versenyen a 9-23 éves korosztály tagjai öt korcsoportban, két fordulóban mérik össze tudásukat. A 7 tagú nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus, tagja Bellyeiné Horváth Györgyi gordonkatanár, Mérei Tamás gordonkaművész, Susan Moses, Kangho Lee, Matias de Oliveira Pinto és Zdzislaw Lapinski csellóprofesszorok lesznek.

Az előző versenyek nyertesei olyan kimagasló tehetségű csellisták voltak, mint Várdai István vagy a román Andrei Ionita, akik később a Csajkovszkij-gordonkaverseny győztesei lettek. Ebben az évben két korábbi győztes - Várdai István és Jacob Shaw - tanítványa is a versenyzők között szerepel.

Különdíjként a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar koncertlehetőséget ajánlott fel egy-egy versenyzőnek, a Skandináv Csellóiskola vezetője, Jacob Shaw - aki a III. Popper verseny egyik győztese volt - pedig 3 napos iskolai részvételt kínált fel egy csellistának.

A kétévenként megtartott csellóverseny a 19. századi cseh gordonkaművészről, a Magyar Királyi Zeneakadémia tanáráról kapta a nevét. A nemzetközi verseny fő támogatója Várpalota Város Önkormányzata.

Kép forrása: http://www.popper-cello-competition.com/418944235

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés