bezár
 

art&design

2019. 10. 23.
Oxfordban állítják ki Rembrandt műveként azonosított festményt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először állítják ki Nagy-Britanniában Rembrandt Engedjétek hozzám a gyermekeket című alkotását, amelyet tavaly azonosítottak a németalföldi mester műveként - adta hírül a BBC News.

A festményt 2014-ben egy kölni árverésen Holland iskola, a 17. század közepe címmel jegyezték. Jan Six amszterdami műkereskedő, történész Rembrandt (1606-1669), a 17. századi holland aranykor leghíresebb művészének keze munkáját vélte felismerni benne, ezért egy meg nem nevezett befektetővel együtt 1,5 millió euróért (494 millió forint) megvásárolta az alkotást. Six közvetlen leszármazottja Rembrandt egy barátjának, akit szintén Jan Sixnek hívtak és a mester 1654-ben le is festette.   

A festmény

A festmény vizsgálata kiderítette, hogy a vásznat jórészt átfestették a 17. században. Több szakértő, köztük az oxfordi Ashmolean múzeum tudósa, Christopher Brown is igazolta a festmény eredetiségét. A kép felső részére - fehér ruhában - saját magát festette meg a művész.

Noha a festmény nem viseli magán azokat a stílusjegyeket és technikai jellemzőket, amelyeket általában az ifjú Rembrandthoz kötnek, több más bizonyíték támasztja alá, hogy ő a mű alkotója.

Krisztus arca szinte teljesen megegyezik azzal, amit egy 1626-os alkotáson látni, a mű a Krisztus kiűzi a pénzváltókat a templomból címet. 

Az újonnan azonosított képen szereplő három nő egyikének keleti stílusú fejkendője nagyon hasonlít egy másik 1626-ban készült festmény, A zene allegóriája egyik nőalakjának kendőjére. Azt továbbra sem tudni, hogy Rembrandt műhelyében festették-e át a képet.

A művet az oxfordi Ashmolean Fiatal Rembrandt című kiállítása keretében lehet megtekinteni februártól. Ez lesz az első jelentős nagy-britanniai tárlat, amelyik a holland mester korai korszakát, az 1624-1634 közötti évek műveit mutatja be. Kiállítják a legkorábbi ismert Rembrandt-képet, az 1624-ben festett Szemüvegkereskedőt is.

Tavaly májusban Six azzal keltett nagy feltűnést, hogy Rembrandt műveként azonosította a Fiatal férfi portréja című festményt. Rendkívül ritka, hogy a művésznek ismeretlen alkotása kerül elő.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

Bodor Ádám – Sinistra körzet
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés