bezár
 

építészet

2019. 10. 30.
Újra működni fog a Magyar Építészeti Múzeum kutatószolgálata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra működni fog a Magyar Építészeti Múzeum kutatószolgálata Egy hónap múlva újra működni fog a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM-MDK) kutatószolgálata - közölte Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára a témáról rendezett keddi sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ az építészeti kulturális örökségvédelem tudományos gyűjteményeinek kezelésével, gyarapításával, közzétételével és nyilvánosan hozzáférhető kutatószolgálat működtetésével foglalkozik, az MMA 2017. november 1-jével hozta létre.

Az 1968-ban alakult Magyar Építészeti Múzeumnak alapítása óta nincs kiállítóhelye, nincs állandó kiállítása, ezek kialakítása a Városligeti fasor 9-13. alatti ingatlanon - a volt BM Kórház területén - jövőbeni feladat.
Az MMA támogatja a gyűjtemény gyarapítását is, két héttel ezelőtt például XX. századi építészeti életműveket, maketteket, leírásokat, tervrajzokat vásároltak - közölte a főtitkár.

A Magyar Építészeti Múzeum kutatószolgálata az átvételkor nem működött, ennek újraélesztésére törekedtek a szolgáltatást biztosító méltó körülmények megteremtésével, így négy hét múlva újra látogatható lesz a kutatószolgálat - hangsúlyozta.

HIRDETÉS

banner

Székely-Gyökössy Szabolcs, az MMA Gazdasági és Pénzügyi Főosztályának vezetője jelezte: a XIII. kerületi Jász utca 33-35-ben nyílt lehetőség ideiglenesen a gyűjtemény elhelyezésére. Ez a helyszín méltó helyet kínál az Építészeti Múzeumnak, a fotótárnak és a tervtárnak, valamint itt fog működni a kutatószolgálat is.

Hozzátette, hogy mintegy 47 ezer leltározott dokumentáció van, emellett 25 ezer feldolgozatlan tétel. Több mint négyezer dokumentumot sikerült megfelelő minőségben digitalizálni, a munka folyamatos. A fotótárban 250 ezer negatív, 87 ezer pozitív fénykép és 14 ezer dia található - ismertette a részleteket a vezető.

A Városligeti fasorban található volt kórház területét, amely a MÉM-MDK végleges elhelyezésére szolgál majd, az elmúlt időszakban ki kellett üríteni és mentesíteni kellett a veszélyes hulladékoktól. Immár abba a szakaszba jutottak, hogy megindulhat a tervezési program - fogalmazott Székely-Gyökössy Szabolcs.

Marosi Miklós építész, az MMA alelnöke azt hangsúlyozta, hogy az építészeti múzeumok a világban nagyon népszerűek, hiszen rövid idő alatt be lehet mutatni egy várost, egy országot modellekkel, képekkel.

A ligetbeli berendezkedés terveiről elmondta, hogy az épületek között sétálhatnának a látogatók, az épületekben többek között kezdő építészeknek rendezhetnének be bérelhető tereket, de szükség van raktárakra, központi makettműhely kialakítására, szervizépületre és publikus térre is.

Kép: museum.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
építészet

A Budapest Café Csengtuban A Budapest Café Csengtuban
Biasol Építészstúdió (Ausztrália): Budapest Café, Csengtu (Kína)
építészet

Építészet, talán ahogy még nem láttuk Építészet, talán ahogy még nem láttuk
Magyar építészet. A szépítő bizottmánytól napjainkig. Kossuth Kiadó, 2017., 343 oldal, 7900 Ft

Más művészeti ágakról

Interjú Virágh András Gáborral díjakról, pályája alakulásáról, az aktív zenélés szerepéről a komponálásban
színház

Ordító sokaság Ordító sokaság
Színház a karanténból: Jane Eyre színházban és neten 2 in 1


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés