bezár
 

építészet

2019. 10. 30.
Újra működni fog a Magyar Építészeti Múzeum kutatószolgálata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra működni fog a Magyar Építészeti Múzeum kutatószolgálata Egy hónap múlva újra működni fog a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM-MDK) kutatószolgálata - közölte Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára a témáról rendezett keddi sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ az építészeti kulturális örökségvédelem tudományos gyűjteményeinek kezelésével, gyarapításával, közzétételével és nyilvánosan hozzáférhető kutatószolgálat működtetésével foglalkozik, az MMA 2017. november 1-jével hozta létre.

Az 1968-ban alakult Magyar Építészeti Múzeumnak alapítása óta nincs kiállítóhelye, nincs állandó kiállítása, ezek kialakítása a Városligeti fasor 9-13. alatti ingatlanon - a volt BM Kórház területén - jövőbeni feladat.
Az MMA támogatja a gyűjtemény gyarapítását is, két héttel ezelőtt például XX. századi építészeti életműveket, maketteket, leírásokat, tervrajzokat vásároltak - közölte a főtitkár.

A Magyar Építészeti Múzeum kutatószolgálata az átvételkor nem működött, ennek újraélesztésére törekedtek a szolgáltatást biztosító méltó körülmények megteremtésével, így négy hét múlva újra látogatható lesz a kutatószolgálat - hangsúlyozta.

Székely-Gyökössy Szabolcs, az MMA Gazdasági és Pénzügyi Főosztályának vezetője jelezte: a XIII. kerületi Jász utca 33-35-ben nyílt lehetőség ideiglenesen a gyűjtemény elhelyezésére. Ez a helyszín méltó helyet kínál az Építészeti Múzeumnak, a fotótárnak és a tervtárnak, valamint itt fog működni a kutatószolgálat is.

Hozzátette, hogy mintegy 47 ezer leltározott dokumentáció van, emellett 25 ezer feldolgozatlan tétel. Több mint négyezer dokumentumot sikerült megfelelő minőségben digitalizálni, a munka folyamatos. A fotótárban 250 ezer negatív, 87 ezer pozitív fénykép és 14 ezer dia található - ismertette a részleteket a vezető.

A Városligeti fasorban található volt kórház területét, amely a MÉM-MDK végleges elhelyezésére szolgál majd, az elmúlt időszakban ki kellett üríteni és mentesíteni kellett a veszélyes hulladékoktól. Immár abba a szakaszba jutottak, hogy megindulhat a tervezési program - fogalmazott Székely-Gyökössy Szabolcs.

Marosi Miklós építész, az MMA alelnöke azt hangsúlyozta, hogy az építészeti múzeumok a világban nagyon népszerűek, hiszen rövid idő alatt be lehet mutatni egy várost, egy országot modellekkel, képekkel.

A ligetbeli berendezkedés terveiről elmondta, hogy az épületek között sétálhatnának a látogatók, az épületekben többek között kezdő építészeknek rendezhetnének be bérelhető tereket, de szükség van raktárakra, központi makettműhely kialakítására, szervizépületre és publikus térre is.

Kép: museum.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017
építészet

Így fedezd fel az épületeket díszítő geometriát! Így fedezd fel az épületeket díszítő geometriát!
Különutak - Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

Más művészeti ágakról

Nora Fingscheidt: Kontroll nélkül
színház

8in1 élmény 8in1 élmény
Textúra a Szépművészeti Múzeumban
irodalom

Kidobni a metafizikát Kidobni a metafizikát
Kritika Purosz Leonidasz „Egy férfi sosem hagyja félbe” című kötetéről (Magvető, 2019)
színház

Drágám, megjöttek a perverzek! Drágám, megjöttek a perverzek!
Többszörös orgazmus a Budapesti Anarchista Színház előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés