bezár
 

zene

2019. 11. 05.
Három lemez ünnepli a Kaláka 50. születésnapját
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Három lemez ünnepli a Kaláka 50. születésnapját Három most megjelent lemez kapcsolódik a Kaláka idei 50. születésnapjához. A Gryllus Kiadó más friss anyagai mellett ilyen a Kaláka Békabúcsúztató című új albuma, a népszerű gyerekdalok közül válogató Volt egy fakatona című korong, valamint a mai magyar underground zenekarok által készített Kaláka-feldolgozás CD.

"Eredetileg egy lemezt terveztünk a Kaláka-jubileumra, ez a Békabúcsúztató, aztán felkérést kaptunk a Móra Kiadótól egy zenés gyerekkönyvre a mi dalainkkal, végül két fiatal zenésztől kaptunk ajándékba egy minket feldolgozó albumot, a címe De jó elhagyni magamat" - mondta Gryllus Dániel, a Kaláka és a Gryllus Kiadó vezetője az MTI-nek.

Kitért arra, hogy a Békabúcsúztató eredeti címe Őszi rigódal volt Áprily Lajos verse nyomán, de aztán a közelmúltban elhunyt Kányádi Sándor tiszteletére átkeresztelték az anyagot. "Ezt a dalt akkor írtuk, amikor Sándor bácsi már nem volt közöttünk. Rengeteg Kányádi-verset zenésítettünk meg az elmúlt évtizedekben, a Békabúcsúztatót közös fellépéseink legvégén mondta el mindig".

Az új Kaláka-lemezen szerepel négy megzenésített Örkény-egyperces, köztük a Rossz álom címűt már negyven éve éneklik élőben. Felkerült az anyagra Lackfi János, Babits Mihály, Szabó T. Anna, Oláh János, Ady Endre, Weöres Sándor és Kovács András Ferenc egy-egy verse is, a záródarab pedig Radnóti Miklóstól az Éjszaka, ami a Kaláka első dala volt Mikó István zenéjével.

Gryllus Dániel az MTI-nek megjegyezte: a Volt egy fakatona című könyv és CD a Kaláka eddigi kilenc gyereklemezéről válogat dalokat, van közöttük délszlávos, latinos, sanzonos egyaránt. A harmadik Kaláka-50-es lemez, a De jó elhagyni magamat Szabó Benedek és Sallai László kezdeményezésére született. Szabó Benedek elmondta, hogy igyekeztek a Kaláka legtöbb korszakát lefedni. A punktól a pszichedelikus rockig mindenféle stílusú dal szerepel rajta, az előadók között van a Mambo Rumble, a Carson Coma, a Bajdázó, a Platon Karataev, a Tej, a Middlemist Red vagy a Gustave Tiger.

"A jubileumi Kaláka-év már tavaly elkezdődött, és bár nem számolom, idén volt már legalább százötven különféle koncertünk. Közöttük nagyon fontos volt az a tizennégy, amely Hét határon át címmel futott. Ha lehet így fogalmazni, a zárókövet november 30-án a Müpában egy dupla koncerttel tesszük le. Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal közös gyerekkoncertet adunk, este először a Budapest Bár és szólistái, kiegészülve Dorka lányommal mutatják be Kaláka-műsorukat, majd mi adjuk elő repertoáron szereplő dalainkat, kiegészülve olyan régi kalákásokkal, mint Mikó István, Huzella Péter és Major Gábor" - tette hozzá Gryllus Dániel.

A keddi sajtótájékoztatón bemutatták a kiadó idei kiadványait. Közöttük van a Kaláka-alapító Mikó István lemeze, A vidám borisszák, amelyen Kis Pál István szekszárdi költő megzenésített borkantátáját adja elő mások mellett két Kaláka-tag, Radványi Balázs és Becze Gábor, valamint Rusz Milán közreműködésével. Új megjelenés Kováts Kriszta Zenemozi című albuma, amely a filmtörténet emlékezetes hangulatait, szereplőit idézi meg László Attila zenéjére és Fábri Péter szövegeire.

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák Áldás, rockendroll címmel készített a Gryllus Kiadónál új albumot. "Hat évig jártunk Nashville-be és a rögzítés minden lehetséges fajtáját kipróbáltuk. Csodálatos időszak volt ez, az új anyagon ismét együtt dolgoztunk Pál István Szalonnával, valamint Paul Simon zenekarának gitárosával, Jim Oblonnal. A lemezsorozat kulcsa egy magyar gyártású bluesharmonika: belülről kromatikus lett a hangszer, nem kell dallamot törni. Magyar népzenét játszani bluesharmonikán, ez volt az álmom és sikerült" - fejtette ki Ferenczi György, aki zenekarával november 15-én a Fonó Budai Zeneházban mutatja be új lemezét.

A Gryllus Kiadó idei lemezei között szerepel még mások mellett Várnai Dániel Két út című fúziós lemeze, Miquéu Montanaro és Móser Ádám duóalbuma, a Tangók, a Kincskereső Kisködmön az Apnoé és Lackfi János átértelmezésében, valamint Kárász Eszter és az Eszterlánc meselemeze, a Játszóházi rock and roll.

Kép forrása: zenekucko.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés