bezár
 

zene

2019. 11. 17.
Verdi és Wagner művek a Zuglói Filharmónia Stephanus-bérletének nyitókoncertjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zuglói Filharmónia Stephanus-bérletének első, vasárnapi hangversenyén Verdi Quattro pezzi sacri és Wagner A Walkür című darabja III. felvonásának zárójelenetét hallhatja  a közönség a Müpában.

Verdi műve, a Quattro pezzi sacri (Négy szent darab) érdekes keretbe foglalja a zeneszerző egész munkásságát, az alkotás ugyanis első jelentősebb művének, a pályáját indító Messa di Gloriának mintegy megfelelőjeként is értelmezhető. A darab valójában különböző időpontban keletkezett művek laza sorozata, melyek közül három liturgikus szövegre íródott (Ave Maria, Stabat Mater, Te Deum), egy pedig Dante Isteni színjátékának paradicsomi részletéből vett idézetre készült (Laudi alla Vergine Maria) -  olvasható az esemény kommunikációjával foglalkozó cég közleményében.

Mint írják, A Walkür egy opera-tetralógia második, gyakran önállóan is előadott darabja. A Nibelung gyűrűje ciklus szövegkönyvét is a komponista írta, témáját a germán mondavilág halandó és természetfeletti alakjainak szövevényes történeteiből meríti. A koncerten elhangzó részlet az opera harmadik felvonásának vége: Wotan búcsúja és a Tűzvarázs című jelenet.

A koncerten Brünnhilde Szutrély Katalin, Wotan Perencz Béla lesz, szólót táncol Szigethy Norbert, a rendező pedig Losonczi Anita. A vasárnap esti koncertet Záborszky Kálmán vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Zeneakadémián
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.
Bánkitó, fesztiválemlék

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Nagy Zoltán: Szép csendben
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés