bezár
 

zene

2019. 11. 17.
Selmeczi György A krónikás című operájának ősbemutatójával ünneplik a 200 éves kolozsvári zeneoktatást
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Selmeczi György A krónikás című operájának ősbemutatójával ünneplik a 200 éves kolozsvári zeneoktatást Amint az opera az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: A krónikás című kétfelvonásos vígopera kimondottan a kolozsvári intézményes magyar zeneoktatás bicentenáriumára készült a városban működő Sigismund Toduta Zenei Főgimnázium és a magyar opera számára.    

Szövegét Szőcs Margit meseciklusa alapján Egyed Emese, Laczkó Vass Róbert és a zeneszerző, Selmeczi György írta. A meghatározatlan történeti korban játszódó, Kolozsvár és Erdély történetére, legendáriumára támaszkodó cselekmény a fantasy műfajok körébe sorolja a művet.

A történet kiindulópontja, hogy Kolozsvár népe nem ismeri a zenét, ének és zene nélkül él. Ezen hivatott segíteni menekültek egy kisebb csoportja, akik egy bizonyos Huba testvér vezetésével szöknek meg Déváról, a várépítő nagyúr zsarnoksága elől, és kérik a kolozsvári bírót, fogadja be őket a városba. A menedékért cserébe énekre, zenére tanítják a kolozsváriakat a szépséges Ilona vezetésével, akire szemet vetett a dévai zsarnok, ezért maga is szökni kényszerült.

A műben az opera, a daljáték, olykor a musical műfaji jellemzői is megjelennek, a bonyolult vokális és hangszeres struktúráktól egészen a dal műfaj egyszerűbb, közvetlen intonációjáig, sőt feltűnik az énekbeszéd műfaja is.

Az előadásban 45 gyermek és ugyanannyi felnőtt előadó, néptáncosok és színpadi gyermekzenekar is fellép. A Krónikást Szokol Judit rendezte, az előadást Horváth József dirigálja.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Virágh András Gáborral díjakról, pályája alakulásáról, az aktív zenélés szerepéről a komponálásban
Claudio Monteverdi: Poppea megkoronázása
Opera a karanténból: Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operája Párizsból
Interjú Vajda Gergely/Gregory Vajdával előadó-művészetről és zeneszerzésről, a kritikai diskurzusról, Amerikáról

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mentorprogramja Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mentorprogramja
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés