bezár
 

zene

2019. 11. 17.
Selmeczi György A krónikás című operájának ősbemutatójával ünneplik a 200 éves kolozsvári zeneoktatást
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Selmeczi György A krónikás című operájának ősbemutatójával ünneplik a 200 éves kolozsvári zeneoktatást Amint az opera az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: A krónikás című kétfelvonásos vígopera kimondottan a kolozsvári intézményes magyar zeneoktatás bicentenáriumára készült a városban működő Sigismund Toduta Zenei Főgimnázium és a magyar opera számára.    

Szövegét Szőcs Margit meseciklusa alapján Egyed Emese, Laczkó Vass Róbert és a zeneszerző, Selmeczi György írta. A meghatározatlan történeti korban játszódó, Kolozsvár és Erdély történetére, legendáriumára támaszkodó cselekmény a fantasy műfajok körébe sorolja a művet.

A történet kiindulópontja, hogy Kolozsvár népe nem ismeri a zenét, ének és zene nélkül él. Ezen hivatott segíteni menekültek egy kisebb csoportja, akik egy bizonyos Huba testvér vezetésével szöknek meg Déváról, a várépítő nagyúr zsarnoksága elől, és kérik a kolozsvári bírót, fogadja be őket a városba. A menedékért cserébe énekre, zenére tanítják a kolozsváriakat a szépséges Ilona vezetésével, akire szemet vetett a dévai zsarnok, ezért maga is szökni kényszerült.

A műben az opera, a daljáték, olykor a musical műfaji jellemzői is megjelennek, a bonyolult vokális és hangszeres struktúráktól egészen a dal műfaj egyszerűbb, közvetlen intonációjáig, sőt feltűnik az énekbeszéd műfaja is.

Az előadásban 45 gyermek és ugyanannyi felnőtt előadó, néptáncosok és színpadi gyermekzenekar is fellép. A Krónikást Szokol Judit rendezte, az előadást Horváth József dirigálja.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Vivaldi/Jupiter, Alpha Records, 2019.
Fischer Iván változata A Müpában
Mozart in the Jungle
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.

Más művészeti ágakról

Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés