bezár
 

art&design

2019. 11. 20.
A kortárs koreai építészet kozmopolita arca
Dél-koreai építészeti kiállítás Budapesten
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A kortárs koreai építészet kozmopolita arca Az elmúlt harminc év legjelentősebb koreai építészeti projektjeit bemutató kiállítás nyílt novemberben 11-én a budapesti Koreai Kulturális Központban. A Magyarország és Dél-Korea harmincéves diplomáciai kapcsolatának évfordulóján megnyitott tárlat arra keresi a választ, hogy az építészet miként teljesít a globalizálódó világban. 

Dél-Korea, habár gazdasági teljesítménye alapján a világ egyik legfejlettebb állama, számos nehézséggel küzd: öregedő társadalom, országon belüli egyenlőtlen gazdasági fejlődés, elnéptelenedő vidéki települések és a nagyvárosok zsúfoltsága, melyet a folyamatosan növekvő lakhatási költségek súlyosbítanak. A kiállítás építészeti példák és a koreai társadalmi közeg bemutatásával járja körbe, hogy az építészet miként válaszol a növekvő kihívásokra. 

A Koreai Kulturális Központ, a szöuli Modern és Kortárs Művészetek Múzeuma, és a Mokchon Kim Jung Sik Alapítvány által közösen megvalósított budapesti kiállításon harminc építészeti projektet ismerhetnek meg az érdeklődők.

A kiállított munkák között szerepel a Korea fővárosától 30 kilométerre található 130 kiadót és 57 nyomdát magában foglaló „könyvváros”, Szöul üzleti negyedének leghíresebb, 17 emeletes, oszlopmentes, „konfuciánus” irodaháza, de az érdeklődők megismerkedhetnek a Gapado-szigetén megvalósuló projektekkel is. A sziget lakosságának folyamatos elvándorlását olyan kis építészeti beavatkozásokkal igyekeznek megállítani, melynek célja az ökológiai egyensúly megőrzése. Az egyes projektek így a sziget természeti szépségeinek és adottságainak megőrzésének szem előtt tartásával valósulnak meg, megteremtve a fenntartható turizmus lehetőségét. Az elkészült létesítmények – helyi kultúrát bemutató múzeum, művészlakások, közösségi ház, halászati központ stb. – nagyrészt a helyi tartományi kormányzat tulajdona, a működtetésüket pedig a helyi közösségre bízzák, így a bevétel is helyben marad.

Fotó: Mudra László

Fotó: Mudra László

A kiállítás 2020. február 28-ig ingyenesen látogatható.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés