bezár
 

irodalom

2019. 11. 24.
Megjelent Halmi Tibor Utolsó csatlakozás című kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent Halmi Tibor Utolsó csatlakozás című kötete 2019 novemberében jelent meg az Apokrif irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége közös könyvsorozata, az Apokrif Könyvek immáron 9. darabjaként Halmi Tibor bemutatkozó verseskötete, az Utolsó csatlakozás.

Halmi Tibor első verseskötete kerüli a könnyebb utakat, a kisebb ellenállást – mindjárt a nehezén kezdi. Mondhatnánk: a legkellemesebb formában tesz föl elsőre roppant kellemetlennek tűnő kérdéseket. Furcsa, egyszerre közeli és távoli hibridvilágában egykori kvázi-intellektuális rekvizítumaink és pótcselekvéseink között minduntalan az európai kultúrtörténet és filozófia romjaiba és emlékhelyeibe botlunk, valamint abba a roppant kényelmetlennek tűnő kérdésbe, hogy Nietzsche, Foucault és társai szellemi hagyatékának maradéka (akár egy iguanodon véletlenül megtalált foga) persze szép és jó, de mit ér, mikor a legszemélyesebb dolgokkal kell szembenéznünk: barátainkkal és a haverok beszólásaival, szerelmeinkkel és a néha elérhetetlen szerelmeink helyett az épp ott lévőkkel, munkahelyünkkel és szétfolyó, céltalan szabadidőnkkel, vagy például azzal, hogy elérjük-e még az utolsó csatlakozást? Ezek közül egyedül az utóbbi kérdés mostantól könnyen megválaszolható: elég hozzá pár határozott lépés a könyvespolcunk felé.

Mint egy vidám körmenet, amit a Monarchiában elharapódzott Zarathustra-járvány továbbterjedéséért tartanak, úgy kígyóznak Halmi Tibor versei. Kéz a kézben vonulnak okkultisták, márkik, professzorok, inkvizítorok, magiszterek, irodai gyakornokok és sörösdobozt szorongató fiatalok. Persze a tömeg szentképek helyett Nietzsche portréját emeli a magasba, a mester tömött bajszán pedig hátsó lábait dörzsölgetve egy légy készülődik. És én még azt hittem, hogy már nem lehet érvényes allegóriát írni. Halmi Tibor bebizonyította, hogy megoldható, csak elég muníció kell hozzá. Ezek a versek a komolyság & szabadság olyan kombinációjával közelítenek önmagukhoz és hozzánk, ami több mint üdítő. A legjobb pillanatokban már felszabadító.  

Sirokai Mátyás

Halmi Tibor 1987-ben született, Cegléden. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanult, majd játék- és animációsfilm-készítő szakképesítést szerzett. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Társadalmi Tanulmányok szakán diplomázott 2016-ban. Jelenleg az Írók Boltja programszervező munkatársa. Verseket, kisprózákat, kritikákat ír, 2012 óta publikál. Első nyomtatásban megjelent verse az Apokrifban látott napvilágot. Azóta írásai megjelentek többek között az Élet és Irodalom, a Tiszatáj, a Hévíz, a Prae, az Új Forrás, a Palócföld, a Zempléni Múzsa, az ÚjNautilus, a SZIFonline, a KULTer.hu, az Art7 Művészeti Portál, valamint a dunszt.sk. oldalán. Kötetterve 2018-ban megnyerte az Apokrif Könyvek azévi pályázatát.

Az Apokrif Könyvek az Apokrif irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége közös könyvsorozata, melynek keretében az Apokrif szerzőinek (zömében) első kötetei látnak napvilágot. 2015 óta immáron 9 kötettel jelentkezett az Apokrif Könyvek, köztük számos verseskötetettel, valamint regénnyel, novelláskötetettel és műfordítással is. A sorozat különböző darabjait számos díjra jelölték, többükből már csak a második kiadás kapható. Az Apokrif kötetek többi példányáról és a sorozathoz kapcsolódó hírekről és eseményekről ezen az oldalon értesülhetnek. 

A kötet bemutatójára december 10-én, 17 órás kezdéssel, az Írók Boltjában kerül sor. A verseiből felolvasó szerzővel és Kemény Istvánnal a könyv szerkesztője, Nyerges Gábor Ádám beszélget. Közreműködik: Mészáros Béla (Corvus). A kötet a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható a szerzővel, a belépés ingyenes. További információk a kötetbemutató Facebook-eseményének oldalán találhatóak. 

Halmi Tibor: Utolsó csatlakozás című kötetének eseményeiről a kötet Facebook-oldalán olvashatnak, a kötetből részletet, pedig ezen a linken hallgathatnak meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hát a vátesz, hát ez ilyen Hát a vátesz, hát ez ilyen
A Költő a nappaliban vendége Szálinger Balázs
irodalom

Lesi Zoltán: A tökéletes német nő I. Lesi Zoltán: A tökéletes német nő I.
A szerző előadásában

Más művészeti ágakról

Interjú Vajda Gergely/Gregory Vajdával előadó-művészetről és zeneszerzésről, a kritikai diskurzusról, Amerikáról
A Budapest Bábszínház online előadása
Phoebe Waller-Bridge író-producer-színésznő pályaképe


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés