bezár
 

art&design

2019. 11. 29.
Mecénások dicsérete
Kortárs magyar grafika a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményének új szerzeményeiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mecénások dicsérete Az MKE Művészeti Gyűjteményét az elmúlt években több jelentős adomány gazdagította. A nagy múzeumokhoz hasonlóan, a Művészeti Gyűjtemény is szeretné a közönség elé tárni új szerzeményeit.

A gyűjtemény profiljából adódóan grafikai művekről van szó. A kiállítás ebből az adottságból és az új művek jellegéből kiindulva a magyar grafika elmúlt három évtizedéről nyújt átfogó képet, három grafikai műhely köré csoportosítva a műveket. A technikai háttérhez kötődő, közösségi műhely jellegű munka a grafikai képalkotás sajátos formája ma is. A tárlat gerincét a Váci Grafikai Műhely lapjai alkotják, ezt egészíti ki a Makói mappákból bemutatott válogatás, és végül egyetemünk nemrég elhunyt mestere, König Róbert hagyatékának gyűjteményünkbe bekerült alkotásainak válogatott kollekciója. 

Váci Grafikai Műhely (1990-2015)

A kiállítás törzsét a Magyar Grafikus Művészek Szövetségének adományaként a gyűjteménybe került több mint 1300 grafikai lap jelenti. A művek a nyolcvanas évek végétől a közelmúltig nyújtanak reprezentatív áttekintést a nyomtatott művészi grafikai terméséből. A művek nagy része a Váci Műhelyben készült nagy méretű, színes litográfia. A Műhely különlegessége, hogy 70x100 cm-es színes litográfia egyedül itt nyomtatható az országban. Az itt folyó munkát koordináló Szövetség a Vácott készült művekből rendszeresen kapott egy-egy példányt. Emellett számos hazai és külföldi kiállítást is rendezett tagjai munkáiból. Ennek kapcsán művek százai kerültek a Szövetség gyűjteményébe, amely így idővel a kortárs magyar grafika legnagyobb kollekciója lett (mely volumenében a múzeumi gyűjtemények kortárs anyagával vetekszik.) Ezt a kivételes gazdagságú gyűjteményt a Szövetség 2015-ben az egyetemnek adományozta. Néhány alkotó azok közül, akiket a gyűjtemény reprezentál: Albert Ádám, Ágotha Margit, Banga Ferenc, Bálványos Huba, Barabás Márton, Borgó György, Gallusz Gyöngyi, Győrffy Sándor, Haász Ágnes, Kádár Katalin, Kéri Imre, Kótai Tamás, Orosz Csaba, Rácmolnár Sándor, Sulyok Gabriella, Szabados Árpád, Szőnyi Krisztina, Swierkiewicz Róbert, Helyettes Szomjazók…

Makói Műhely (1978-1990)

A 20. századi magyar grafika történetében kitüntetett szerepe van a Makói Grafikai Művésztelepnek. A művésztelep 1978-tól Kocsis Imre grafikusművész és Dévényi István művészettörténész, majd a 80-as évektől Hajdu István műkritikus vezetése alatt virágzott fel. A fő profil a helyi nyomda adottságaira építő, fotóalapú sokszorosított grafika lett. Ennek eredményeként az ofszet- és szitanyomás elfogadásra került a képzőművészeti grafika területén, fordulatot hozva ezzel a magyar grafika történetében.  A magyar grafikában ez a művésztelep vált a kísérleti, konceptuális, fotó alapú művészi grafika központjává. 1978-tól minden évben mappát adtak ki az ott készült legsikerültebb munkákból. E kis példányszámú mappák ma már gyűjtői kuriózumok, teljes sorozatuk alig néhány közgyűjteményben lelhető fel. Ezért is különleges a Grafikai Tanszék egykori vezetője, Kocsis Imre adománya, a Makói Mappák teljes sorozata. A mappákban képviselt művészek közül többen ma egyetemünk oktatói, néhányan a névsorból: Attalai Gábor, Bak Imre, Baranyay András, Benes József, Eszik Alajos, Gaál József, Galántai György, Gémes Péter, Hajas Tibor, Károlyi Zsigmond, Kocsis Imre, Kőnig Frigyes, Lakner László, Lengyel András, Pinczehelyi Sándor, Szemethy Imre, Szikora Tamás, Szirtes János, Tolvaly Ernő, Ujházi Péter, Záborszky Gábor…

Grafikai Tanszék: Kőnig Róbert (1951-2014)

Az egyetem Grafikai Tanszéke nem csak a fiatalok oktatásának színtere, hanem hagyományos az itt működő tanárok grafikai alkotásainak is hátteret ad. A tanszék a mai magyar művészi grafika technikailag legjobban felszerelt központja, amely a hagyományos technikáktól (fametszet, linómetszet, rézkarc, litográfia), a szitanyomáson át a komputergrafikáig ívelően ad lehetőség a nyomtatott képalkotásban folytatott kísérletekre. Ehhez a műhelyhez kapcsolódik Kőnig Róbert működése, aki 1975-ös diplomázást követően, 2014-ben bekövetkezett haláláig volt az egyetem Grafikai Tanszékének tanára. Munkássága a tradicionális grafikai technikák alkalmazásával a grafikai képalkotás klasszikusai nyomán alkotja meg vizionárius, szimbolikus világát. A tervezett kiállítás középpontjában azok a grafikái és illusztrált albumai állnak, amelyek Kőnig Frigyes jóvoltából kerültek az egyetem Művészeti Gyűjteményéből. 

 

A tárlat kurátorai: Révész Emese művészettörténész és Szurcsik József képzőművész, a Grafikai Tanszék vezetője

2019. december 4 - 2020. január 24.

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem

Budapest, Andrássy út 69-71.

Az esemény a facebookon itt található.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés