bezár
 

irodalom

2020. 01. 30.
A Fiatal Írók Szövetsége nyilatkozata a Térey-díj kapcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fiatal Írók Szövetsége nyilatkozata a Térey-díj kapcsán A FISZ elutasítja azt, hogy az előzetesen nem ismert, sok esetben tisztázatlan körülmények és hiányosságok miatt saját jelöltjeit méltatlan támadás érje, valamint elhatárolódik attól is, hogy bárminemű nemtelen támadás érje azt, aki él az ösztöndíj lehetőségével, ugyanakkor határozottan tiltakozik mindennemű olyan retorzió ellen is, mely azokat éri, akik az ösztöndíjat bármilyen oknál fogva nem kívánják átvenni.

A Fiatal Írók Szövetsége fontos és hiánypótló kezdeményezésnek tartja a Térey-ösztöndíj tervét, ugyanis a középgeneráció számára olyan anyagi biztonságot és alkotói lehetőséget jelent, amely a minőségi magyar irodalom és kultúra támogatásához járulhat hozzá. Ezenkívül kifejezetten pozitívnak tartja, hogy a díjat Térey Jánosról nevezték el, ugyanis a közös együttműködések során is kiderült, hogy szakmai alázata és elhivatottsága a FISZ által is szorgalmazott minőségi irodalom fokmérője, ezért a róla elnevezett díj életművének és emlékének méltó megőrzése lehet, valamint a kiemelkedő kortárs magyar irodalmi teljesítmények elismerését jelentheti. A FISZ az ösztöndíjra történő jelölés során mindvégig a szakmai szempontokat, vagyis a már elismert irodalmi teljesítményt, a hovatartozástól és minden ideológiai szándéktól független alkotói munkát és mindenekelőtt saját tagságának véleményét tartotta szem előtt. Az ennek eredményeként kapott személyi javaslatokból állt össze az a 30-as lista, amelyet a lehetséges jelöltek is megkaptak, illetve dönthettek jelölésük elfogadásáról vagy elutasításáról. A végleges 30-as listát a Fiatal Írók Szövetsége közzétette, és a Térey-díj kezdeményezésének tükrében, valamint saját szakmai meggyőződésének megfelelően kijelenti: minden körülmények között kiáll saját jelöltjei mellett. A FISZ a jelölési és döntési elbírálás eljárása során mindvégig úgy képviselte saját jelöltjeit, hogy a legkiválóbbak juthassanak támogatáshoz. A Fiatal Írók Szövetsége minden esetben jóhiszeműen, szakmai alapon döntött; a végleges lista a delegált kurátorok különböző szempontjait tükrözi. Ugyanakkor a Térey-ösztöndíj teljesítési feltételei számos kérdést vetettek fel.

A FISZ a Térey-ösztöndíj méltányos elosztására, valamint az ösztöndíj feltételeinek teljesítésére vonatkozó kétségeit és ajánlatait megfogalmazta és elküldte a PIM részére. A Fiatal Írók Szövetsége mindemellett egyértelműen elutasítja azt, hogy az előzetesen nem ismert, sok esetben tisztázatlan körülmények és hiányosságok miatt saját jelöltjeit méltatlan támadás érje, valamint elhatárolódik attól is, hogy bárminemű nemtelen támadás érje azt, aki él az ösztöndíj lehetőségével, ugyanis annak jelölésében és kiválasztásában számottevő szakmai konszenzus volt. A szervezet ugyanakkor határozottan tiltakozik mindennemű olyan retorzió ellen is, mely azokat éri, akik az ösztöndíjat bármilyen oknál fogva nem kívánják átvenni. Az elmúlt napok eseményei ráadásul Térey János emlékével szemben is méltatlan viszonyokat eredményeztek, pedig egy, a középgenerációt támogató ösztöndíj létrehozása régi vágya volt, amiért már hosszabb ideje dolgozott.

A Fiatal Írók Szövetsége a fentiek értelmében kiáll a Térey-ösztöndíj hiánypótló kezdeményezése és az ösztöndíj listájára felkerült saját jelöltjei mellett minden körülmények között; név szerint: Csehy Zoltán, Győrffy Ákos, Kemény István, Kollár Árpád, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, László Noémi, Orcsik Roland, Szálinger Balázs, Szilasi László, Szőcs Petra, Terék Anna, Zoltán Gábor.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés