bezár
 

zene

2020. 02. 22.
Újrakapcsolódás és kamarazenei workshop a Zeneakadémián
Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Reconnections
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újrakapcsolódás és kamarazenei workshop a Zeneakadémián Nyolcadik alkalommal rendezi meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia a Reconnections kamarazenei workshopot a két intézmény diákjainak és tanárainak részvételével, a közös munka kedden ingyenes koncerttel zárul a Solti teremben - közölte a Zeneakadémia az MTI-vel.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jerusalem Academy of Music and Dance immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Reconnections című kamarazenei workshopját a két intézmény diákjainak és tanárainak együttműködésével. A diplomáciailag is kiemelkedő rendezvénysorozat nemcsak két kultúra találkozási pontjainak és különbségeinek bemutatására ad lehetőséget, hanem a közös alkotás lehetőségeként is szolgál az egyetemek meghatározó művésztanárainak együttműködésével.

"Az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy a Reconnections valóban képes hosszan tartó barátsághidakat és gyümölcsöző együttműködéseket létrehozni kultúráink, társadalmaink és művészeink között" - idézi a közlemény Yakov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete szavait.

Az együtt töltött több mint egy hét és a közös muzsikálás teremti meg azt a teret, amelyben e két nemzet közötti párbeszéd kibontakozhat, és egyedülálló művészi produkcióban nyeri el végső formáját: a kamarazene varázsa összetettségében rejlik, hiszen olyan közösségformáló erővel bír, amelynek nélkülözhetetlen eleme az alkalmazkodóképesség, az egymásra hangolódás, a tisztelet.

Az "összekapcsolódás" egyszeri, az adott pillanatban történik és nemcsak a színpadon, a zenészek, hanem a közönség és a művészek között is. E tíz nap alatt a próbák és a koncertek eredményeként baráti közösségek formálódnak, és ugyan különböző országokba térnek haza, a zene által bármikor újra tudnak kapcsolódni egymáshoz - mutatott rá Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

A Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia rektora, Yinam Leef arra emlékeztetett: a Reconnections programot Izrael korábbi budapesti nagykövete, Ilan Mor kezdeményezte, aki kapcsolatban állt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, a jeruzsálemi akadémia pedig támogatta az ötletet. A kamarazenéről szólva úgy fogalmazott: ez a muzsikálás csúcsa diákoknak és tanároknak egyaránt, ezért gazdag, vonzó programot alkottak, széles repertoárral, intenzív próbákkal és workshopokkal. Hozzátette: nem statikus, hanem dinamikus hagyományt teremtettek, hiszen mindig más és más hangszerek és tudományterületek kapcsolódnak be.

"A Reconnections valódi kincs, hiszen gyümölcsöző diák- és tanárcsere-programmá fejlődött, a két intézmény kapcsolata erőssé vált. A program révén a hallgatók közösen ismerkedhetnek meg a magyar zsidóság történetével, kulturális és társadalmi aspektusokkal, ami nyitottabbá, toleránsabbá teszi a következő generációt" - hangsúlyozta.

Az esemény idei fővédnöke Varga Judit igazságügyi miniszter.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kékszakállú-thriller a Bayerische Staatsoperből
Händel oratóriuma az Erkel Színházban, először az Opera műsorán
Deep Purple, Monster Truck, 2019.12.09., Budapest Aréna
Október 30-án fellépett a Yellow Mood és a Folksteps a Három Hollóban

Más művészeti ágakról

gyerek

Rendhagyó gyerekirodalmi videókritika-sorozat indul
Meseterasz – A gyerekirodalomra tekintettel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés