bezár
 

film

2020. 03. 30.
Programajánló otthon maradóknak
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Egyre több múzeum és intézmény válik látogathatóvá a honlapján, forgalmazók teszik elérhetővé filmjeiket online, és filmfesztiválok költöznek át közösségi oldalakra. Így tett például a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Pannonia Entertainment, a Friss Hús szervezői pedig online fesztivált rendeznek a korábbi évek filmjeiből.

A szórakozás, kikapcsolódás biztosítása mellett az oktatást segítő törekvések is megjelentek. A Nemzeti Filmintézet kilencven, szakemberek által válogatott magyar filmet tett elérhetővé, ezzel támogatva a távoktatást. A filmek közt megtalálható irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm, melyek az NFI Archívum honlapján érhetőek el. 

Szintén a digitális oktatás segítése céljából tett közzé az Országos Széchényi Könyvtár néptáncoktató filmsorozatot. A Táncolj velünk! című, gyermekeknek szóló néptáncoktató filmsorozat 1998 és 2008 között készült a nemzeti könyvtárban. A nyolc tájegység táncait bemutató videót a könyvtár YouTube-csatornáján lehet megtekinteni. 

A Petőfi Irodalmi Múzeum megújult honlapján és hivatalos közösségi oldalain naponta jelennek meg újdonságok. A József Attila-díjas szerzőket bemutató sorozat első portréfilmje a múzeum YouTube-csatornáján látható, a főszerepben Ágh István költő-, író-, műfordítóval.

A Néprajzi Múzeum munkatársai az elmúlt években több digitálisoktatás-segédanyagot dolgoztak ki, amelyek körét bővítik most a szakemberek a múzeum gyűjteményében található műtárgyak, archív fotók, rajzok és filmek segítségével. Az intézmény Raktártúrák és Életünk napjai néven indított filmsorozatai is folytatódnak a YouTube-on, és újabb epizódokat mutatnak be a költözés-előkészítés időszakából.

Három díjnyertes magyar természetfilm is ingyenesen nézhetővé vált YouTube-on a járványhelyzetre való tekintettel. 

A dokumentumfilmek kedvelőinek érdemes figyelni a Budapest International Documentary Festival híreit. A fesztivál honlapján folyamatosan újabb díjnyertes fesztiválsikerek lesznek megtekinthetőek egy mozijegy áráért. Halász Glória dokumentumfilmje, a Balogh Lászlóról készült Dr. Lala pedig ingyenesen megtekinthető.

Az MTVA Archívuma is segíti a kultúrához való hozzáférést. Honlapjukon az elmúlt hatvan év legsikeresebb műsorait teszik közzé, a kínálat pedig folyamatosan, hétről-hétre bővül. 

Március 23-án kezdődött volna a Friss Hús rövidfilmfesztivál. Mivel a fesztivált a tervezett időpontban nem lehet megtartani, online teszik elérhetővé az elmúlt évek Friss Hús-filmjeit. 

Képek:

A tizedes meg a többiek / Nemzeti Filmintézet, Szomszéd András

Dr. Lala / Dr. Lala stáb

Kislányomnak, Samának / BIDF 

nyomtat

Szerzők

-- Takács Eszter --


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés