bezár
 

art&design

2020. 04. 01.
Csohány Kálmán grafikusművészre emlékeznek Pásztón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csohány Kálmán grafikusművészre emlékeznek Pásztón A pásztói születésű Munkácsy-díjas grafikusművészre, Csohány Kálmánra emlékeznek halálának 40. évfordulója alkalmából a Nógrád megyei városban, ezúttal nem hagyományos, hanem virtuális kiállítással - tájékoztatta az MTI-t az egyik szervező szerdán.

Herczegné Varga Ilona, a Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi titkára elmondta: csütörtöktől az alapítvány honlapján (http://csohanybkpka.hu/) látható a családdal közösen szervezett Fekete-fehér című tárlat, amelyen Csohány Kálmán akvarelljeit, tusrajzait és lavírozott tusrajzait mutatják be, a művekből 28 alkotás lesz látható zenei aláfestéssel.

Csohány Kálmán 1925. január 31-én született Pásztón. Az érettségit követően fakitermeléseken dolgozott a csíki havasokban, volt vasúti pályamunkás és szénbányász. 1952-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán, attól kezdve rendszeresen részt vett hazai és külföldi kiállításokon. A kétszeres Munkácsy-díjas érdemes művész, Nógrád megye posztumusz díszpolgára 1980-ban halt meg Budapesten, kívánságára szülővárosában helyezték örök nyugalomra.
   

Több mint 400 darabos képzőművészeti gyűjteményét szülővárosának adományozta. A Pásztói Múzeumban 2001 decemberében nyitották meg a Csohány Galériát. Herczegné Varga Ilona elmondta, hogy az állandó kiállításon mintegy 150 rézkarcot, litográfiát, egyedi rajzot, akvarellt, kerámiát mutatnak be a teljes életműből, a kis kiállítóteremben pedig Csohány akverelljei szerepeltek. Ezt az utóbbi években olyan térré alakították, ahol évente három alkalommal - a művész születése és halála évfordulóján, valamint Kálmán napon - változó tartalommal szervez kiállítást a múzeum, a Csohány család és az alapítvány.

Kép forrása: galeriasavaria..hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

Papolczy Péter (William Shakespeare, Szabó Lőrinc): Hogyne szeretnélek? Szonettek három hangra, Tilos az Á, 2019.
Eszmefuttatás a iamyank Ensemble Live at CAFe Budapest lemezéről
színház

Érinthetetlenek Érinthetetlenek
Opera a karanténból: Stanisław Moniuszko Paria című műve a poznani Teatr Wielki előadásában
színház

Színház a koronav végén (3) Színház a koronav végén (3)
Artus, Kovalik Balázs Társulata, Mozgó Ház*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés