bezár
 

zene

2020. 04. 03.
A Zeneakadémia is csatlakozott az Eurobalcon internetes kezdeményezéshez
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A Zeneakadémia is csatlakozott az Eurobalcon internetes kezdeményezéshez A Zeneakadémia is csatlakozott az Eurobalcon internetes kezdeményezéshez, így Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma péntekenként Budapesten is erkélykoncerten szólal meg.

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először pénteken, majd ezt követően minden héten, péntek este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg erkélykoncerten. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést, minden héten más oktatója játssza majd a dallamot - közölte a Zeneakadémia csütörtökön az MTI-vel.     

Az első alkalmakon a Fúvós Tanszék, ezen belül is a rézfúvósok játsszák el a dallamot, hiszen főként ilyen hangszereken közismert. Az első Szentpáli Roland tubaművész, a Zeneakadémia főtárgy tanára lesz, aki különlegességgel készül. Mint elmondta, némileg áthangszereli a partitúrát, mivel olyan felvételt készít, amelyen ő játssza mind a négy szólamot egy korhű hangszeren, szerpenten, majd ezeket egyesíti egy számítógépes program segítségével.    

A barokk zeneszerző művének népszerűvé vált bevezetője például az Eurovízió - az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) - közvetítéseinek kezdeteként ismert. A két francia zeneművészeti egyetem tájékoztatása szerint a kezdeményezéssel az a céljuk, hogy a remény, a szolidaritás és a közösségi értékek üzenetét terjesszék e nehéz időszakban.     

HIRDETÉS

banner

Minden zenetanárt és zenei növendéket, profi és amatőr muzsikust hívnak, hogy péntekenként pontban este 7 órakor kiálljanak erkélyükre vagy ablakukhoz, és eljátsszák a pár perces prelúdiumot, de felvételről, valamint virtuális vagy tényleges együttesként is elő lehet adni a művet.A kompozíció kottáját többféle hangszerre és hangszerelésben ingyenesen elérhetővé tette honlapján a Versailles-i Barokk Zenei Központ (https://cmbv.fr/en/actualites/eurobalcon), így bárki, aki tud zenélni, hozzájárulhat a közös muzsikáláshoz.    

"Személyes kapcsolataink kényszerű mellőzése idején a modern technika lehetővé teszi a közös zenélést, amely gyógyítani képes. A muzsikusok most is támaszt nyújtanak, hiszen feladatuk a társadalmak tagjai mentális egészségének ápolása ilyen válságos időkben itthon és a világban. A Zeneakadémiáról indult művészek Földünk minden pontján megtalálhatók, alkotói jelenlétük behálózza a világot" - fogalmazott Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

Kép forrása: lfze.hu

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Claudio Monteverdi: Poppea megkoronázása
Green Day: Father of All Motherfuckers (2020)
Opera a karanténból: Verdi Aidája a La Monnaie előadásában

Más művészeti ágakról

art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
irodalom

Az élőknek sem könnyű Az élőknek sem könnyű
Han Kang: Nemes teremtmények, Jelenkor, 2018.
Anna Winger, Alexa Karolinski: Unorthodox


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés