bezár
 

építészet

2020. 04. 05.
A ZDA – Zoboki Építésziroda tervei a legjobbak között
Sencsen új kulturális szimbóluma lesz a 170 ezer négyzetméteres tengerparti komplexum
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A ZDA – Zoboki Építésziroda tervei a legjobbak között A ZDA – Zoboki Építésziroda tervét is beválogatták a Sencseni Operaház tervezésére kiírt nemzetközi pályázat legjobbjai közé. A kínai metropolisz önkormányzata még januárban hirdetett versenyeljárást Sencsen új, a tengerpartra megálmodott, és a régió jelképének szánt 170 ezer négyzetméteres kulturális központjának megtervezésére, amely világviszonylatban az elmúlt évtized egyik legnagyobb beruházása lesz. A budapesti Müpát és a sencseni Nanshan Kulturális Központot is tervező ZDA olyan ikonikus építészirodákkal versenyzik a továbbiakban, mint az olasz Renzo Piano Building Workshop, a francia Ateliers Jean Nouvel vagy a spanyol Santiago Calatrava.

Januárban hirdetett nemzetközi pályázatot a Sencseni Operaház épületének megtervezésére a tizenkét milliós kínai város önkormányzata. Az új komplexum a legfontosabb eleme Sencsen az „Új korszak tíz nagy kulturális létesítménye” elnevezésű nagyszabású fejlesztési tervének. A beruházás célja, hogy az operaház világszínvonalú művészeti központként és nemzetközi találkozóhelyként minőségi kultúrát és pezsgést hozzon a kínai város életébe, egyben Sencsen új kulturális szimbólumává váljon.

A zsűri április 3-án hirdette ki, hogy a ZDA – Zoboki Építésziroda tervét is beválogatta a legjobb – nyilvános felhívás keretében benyújtott – anyagok közé. A további tizenegy shortlistre került tervező között olyan nemzetközileg is elismert irodák vannak, mint a japán Kengo Kuma & Associates, a holland UN Studio, vagy a dán Bjarke Ingels Group, valamint egy másik magyar cég a Robert Gutowski Architects. A meghívott tervezőkkel együtt így összesen húsz iroda marad versenyben, és vehet részt a kulturális komplexum koncepciótervezésben. Ezt követően először hatra, majd háromra szűkítik a pályázók körét, az összesen négy fordulóból álló nemzetközi versenyeljárás végeredményét a tervek szerint augusztus 14-én hirdetik ki. 

A kiválasztott tervező feladata lesz, hogy a Kínát Hong Konggal összekötő Shenzen Bay Bridge közvetlen közelében kijelölt 17,5 hektáros tengerparti területre megtervezze a Sencseni Operaházat. A kiírás szerint az épületben egy 2300 férőhelyes nagy operaterem, egy 1800 férőhelyes hangversenyterem, egy 800 fős „kisebb” operaterem, egy multifunkcionális színházterem, egy kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek otthont adó 23 ezer négyzetméteres közszolgálati- és kulturális tér, 55 ezer négyzetméteres garázs és üzemház is helyet kap majd. De a fejlesztés és a pályázat része egy további 52 ezer négyzetméteren elterülő, kiszolgáló helyiségeket – irodák, apartmanok stb. – magában foglaló épület, valamint egy önálló 3000 négyzetméteres művészeti szalonépület (urban art parlour) is.

Kína nem bevehetetlen birodalom a magyar építészeknek, hiszen a sencseni Nanshan Kulturális Központ megtervezésével már évekkel ezelőtt megvetettük a lábunkat az országban” – mondta Zoboki Gábor. A ZDA – Zoboki Építésziroda alapító-igazgatója kiemelte, hogy már önmagában hatalmas eredmény, hogy az iroda tervkoncepciója shortlistre került. Szerinte a Müpa vagy a budapesti Operaház tervezése a távol-keleti országban is jó ajánlólevélnek bizonyult. „Azt tapasztaltuk, hogy Kínában kiválóan lehet érvényesülni azzal, amit a magyar építészek Kodály Zoltántól és Ybl Miklóstól megtanultak” – tette hozzá.

A ZDA – Zoboki Építésziroda 1997-ben alakult, beruházási portfóliójának széles skálája és jelentősége nyomán mára a közép-európai régió egyik legfontosabb építészeti műhelyévé vált. Az iroda meghatározó szerephez jutott a magyar tervezői piacon, s egyre több nemzetközi projektjére lehet büszke - például Kínában.

A ZDA megalakulása óta arra törekszik, hogy az építészeti dizájn magas minőségét professzionális műszaki tudással párosítsa – ennek hatékonyságát erősíti az iroda angolszász működési elve és módszertana. Az iroda nevét olyan kiemelkedő projektek jelzik, mint a budapesti Művészetek Palotája, a sencseni Nanshan Kulturális Központ, a törökbálinti Telenor székház vagy a Richter Kémiai Kutatóközpont tervezése. A ZDA építészeti koncepciója és tervei szerint újul meg az ország egyik legprominensebb műemléképülete, a Magyar Állami Operaház.

Az iroda alapító-igazgatója, Zoboki Gábor, Ybl-díjas építész. A ZDA munkáit az elmúlt évtizedben számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták, valamint jelentős sikereket ért el az egyedi technológiai hátterű kulturális épületek tervezésében, amelyek lehetővé tették a számos külföldi megbízás elnyerését. 

Fotó: www.archdaily.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Mi lesz velünk, szomszéd? Mi lesz velünk, szomszéd?
Lényegi kérdések, költői válaszok
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.

Más művészeti ágakról

színház

Vendégségben Patikánál Vendégségben Patikánál
4. emelet, 66-os csengő
színház

Érzelmeink labirintusában Érzelmeink labirintusában
A Tévedések vígjátéka a gyulai Tószínpadon
Spike Lee: Az 5 bajtárs


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés