bezár
 

film

2020. 05. 11.
Jön Fabricius Gábor első játékfilmje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jön Fabricius Gábor első játékfilmje Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című történelmi filmdrámájának forgatókönyve az elmúlt években széleskörű nemzetközi elismerésben részesült, több rangos díjjal is jutalmazták, például a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon is kitüntették. A koronavírus-járvány aktuális vészhelyzeti protokolljától függően a filmet, amely 434 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Filmintézettől, 2020. júliusában kezdik el forgatni. A forgatás előreláthatóan hat hétig tart majd.

Az Eltörölni Frankot forgatókönyvét olyan nemzetközileg elismert szaktekintélyek segítették tanácsaikkal, mint Miguel Machialski forgatókönyvíró, Gazdag Gyula rendező vagy Matthew Takata, a Sundance Institute forgatókönyvírói workshopjának vezetője. A nemzetközi szaktekintélyek kiemelték, hogy az Eltörölni Frankot témaválasztása különösen fontos és izgalmas, hiszen a politikai pszichiátria, mint intézmény eddig játékfilmben még nem jelent meg főtémaként, a világon először Fabricius forgatókönyvében kap főszerepet.

Az Eltörölni Frankot szinopszisa szerint 1983-ban, a vasfüggöny mögött Frank, egy underground zenekar karizmatikus frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit titokban, kínzások közepette próbálják elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely a társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

Fabricius Gábor író és rendező, Cannes Golden Media Lion díjas kreatív szakember, a londoni Central-Saint Martin Collage Art and Designban végzett. Tanárai között volt Mike Figgis is, a Las Vegas, végállomás című film rendezője. A Puha neon fejlövés című novelláskötete a kapitalizmus kelet-európai változatáról, Más bolygó című, toplistákat megjárt regénye a rendszerváltás utáni nagybetűs Nyugat megérkezéséről szól, melyet az Európa Könyvkiadó Aegon-díjra jelölt. Sintér (Skinner) című rövidfilmje egy kilakoltatás története, amely a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, majd világszerte több mint 40 fesztiválon mutatkozott be. Dialogue című rövidfilmje a migránsválságot helyezi a középpontba. A mű megnyerte a FICC (Fédération Internationale des ciné-clubs) zsűri különdíját, részt vett a Zürichi Nemzetközi Filmfesztivál magyar filmeket bemutató Panoráma programjában, közönségdíjért versenyzett többek között a Luxemburgi CinEast, a Bostoni Global Cinema és a Mumbai Nemzetközi Filmfesztiválon is.

Forrás: Eltörölni Frankot sajtóinformáció

Fotó: Valuska Gábor

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Andrew Rossi: Az igazság nyomában: Félretájékoztatás és az álhírek ára
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform
Hajdu Szabolcs: Békeidő

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A zenéért és a közönségért A zenéért és a közönségért
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
gyerek

Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák
Július 9-én érkezik a mozikba a népszerű sorozat legújabb része


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés