bezár
 

irodalom

2020. 05. 14.
Láng Zsolt Bolyai című regénye kapta a Libri irodalmi díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Láng Zsolt Bolyai című regénye kapta a Libri irodalmi díjat Láng Zsolt Bolyai című regénye kapta a 2020-as Libri irodalmi díjat, a közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye nyerte el.

A 2016-ban alapított elismerés az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire.

A 10 döntős könyvet a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül, a kulturális élet 180 képviselőjének javaslata alapján választották ki. Az irodalmi díj győztesét ötfős szakmai zsűri választotta ki, amelynek Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba volt a tagja. A közönségszavazáson idén rekordszámú, 34 ezer szavazat érkezett a 10 döntős műre.

Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja szerint Láng Zsolt győztes könyve egyszerre tudósregény, aparegény, művészregény, útirajz, történelmi regény, és még krimi is van benne. "Izgalmas, nagyon olvasmányos, rejtélyes, sőt humoros és erotikus. Bravúros dialógusokat is kapunk. Burkolt önéletrajz s egy regény arról, hogyan születik a regény. Mindez egyetlen szóban összefoglalva: Bolyai" - idézi a közlemény Károlyi Csabát.

Beck Zoltán szerint Grecsó Krisztián közönségdíjas regénye "beavatás-történet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré, és körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé".

A Libri irodalmi díj és közönségdíj ünnepélyes átadóját szerdán este – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán tartották. Mint Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója emlékeztetett rá, tavaly megemelték a díjakkal járó támogatás összegét, így 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek a nyertes könyvek szerzői.

Forrás: MTI

Fotó: Libri Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés