bezár
 

art&design

2020. 07. 09.
Design Világnap 2020: „Design for Everyday Life”
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mindennapjaink során a design értékét és előnyeit elsősorban azokon a tárgyakon és szolgáltatásokon keresztül tapasztaljuk meg, amelyek életünket könnyebbé és hatékonyabbá teszik. A Design Világnap alkalmából a Magyar Formatervezési Tanács felkérésére három stúdió szubjektív minivideója mutatja be, hogy a design a mindennapi életünk szerves része. Ez egyben az októberi, hibrid Budapest Design Week felvezető eseménye is, mely döntően az online térben fog megvalósulni.

A design közösség minden évben június 29-én ünnepli a World Industrial Design Day-t, amelynek meghirdetéséről a World Design Organization gondoskodik. A 2020-as Design Világnap eseményei világszerte a „Design for Everyday Life”, azaz a „Design a mindennapi életben” tematika köré szerveződnek. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a formatervezés értékére és előnyeire a hétköznapi termékek és szolgáltatások esetén is, hiszen a design a köznapi tárgyaktól, készülékektől, eszközöktől és kiegészítőktől kezdve egészen az összetett digitális platformokig és alkalmazásokig mindenhol jelen van a mindennapi életünkben.

A World Design Organization hazai tagja, a Magyar Formatervezési Tanács a design szerepét bemutató online videókkal ünnepeli a Design Világnapját három olyan alkotóműhely közreműködésével, amelyek tevékenysége döntően a hétköznapi életben használatos tárgyak köré koncentrálódik.

A Flying Objects egy nap történéseit szemlélteti egy másfél perces videóban, hogy rávilágítson azokra a jól megtervezett tárgyakra, amik évtizedekig szolgálnak minket. A HYPENADHYPER a Design Világnapra készített videójában izgalmas vizuális megközelítésben mutat be olyan hétköznapi, ámde sok esetben ikonikus darabokat, melyek sokunk számára ismerősek lehetnek. A harmadik filmet jegyző Maform Design Studio missziója, hogy a legújabb technológiai és mérnöki innovációk segítségével könnyebbé tegyék az emberek mindennapjait. Videójukban egy hétköznapi tárgy, egy locsolókanna négy különböző változatát személyesítik meg. 

A Design Világnapra készült videók az idén október 1–11. között megrendezésre kerülő Budapest Design Week tematikájához is kapcsolódnak. Az idei évben a koronavírus-járvány miatt a nemzetközi példákhoz csatlakozva, Magyarország legrangosabb designeseményének jelentős része is az online térben lesz látogatható. A Budapest Design Week hibrid kiadásának tematikája a „Tartsd körforgásban!” mottó köré épül, így a fesztivál is a körforgásra, a ciklikus szemléletre koncentrál, és ezzel együtt egy olyan modellre, amely elősegítheti a világ élhetővé tételét.

A fesztivál keretében az érdeklődők saját fejlesztésű, online projektek segítségével a design és a körforgásos gazdaság területéről ismerhetnek meg olyan megoldásokat, amelyek működőképes és hathatós válaszokat adnak a fenntarthatóság követelményeire, és közreműködhetnek a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésében. Mivel a Budapest Design Week célja elsősorban a hazai designszcéna szereplőinek bemutatása, valamint a közöttük, illetve a gazdasági szféra közötti kapcsolatépítés erősítése és az edukáció, az érdeklődők idén is találkozhatnak a szakmai műhelyeket bemutató Nyitott Stúdiókkal vagy akár a workshopokkal. 

A Design Világnapra készült videókat a Magyar Formatervezési Tanács és a Budapest Design Week online felületein és social media csatornáin tették közzé június 29-én.

Design Világnap – videók: 

Flying Objects

HYPENADHYPER

Maform Design Studio

Playlist

A Design Week weboldala

A Budapest design Week Facebook oldala

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának weboldala      

Magyar Formatervezési Tanács Facebook oldala

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés