bezár
 

art&design

2020. 07. 28.
Lehet jelentkezni Budapest Design Week 2020 fesztiválra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lehet jelentkezni Budapest Design Week 2020 fesztiválra Elindult a jelentkezés Budapest Design Week 2020 fesztiválra, amely rendhagyó, hibrid formában kel életre október 1. és 11. között - áll a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. Mint írják, a programötletekkel ezúttal díjmentesen lehet részt venni a fesztiválon, a jelentkezéseket augusztus 17-ig várják.  

Az idén 17. alkalommal megvalósuló fesztivált a járványhelyzetre tekintettel hibrid fesztiválként rendezik meg, a programok jelentős része kizárólag az online térben valósul meg, néhány kiemelt esemény kivételével - áll a közleményben.

Mint írják, a rendezvénysorozat védnöke és finanszírozója, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint szervezője, a Magyar Formatervezési Tanács számára fontos a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása. Tekintettel a koronavírus-járványra az idén a részvételhez kapcsolódó díj megfizetésétől eltekintenek, ezzel is hozzájárulva a hazai designvállalkozások bemutatkozásának elősegítéséhez, a kreatívipar illetve gazdaság élénkítéséhez. A programokkal kapcsolatban nem szabnak tematikai feltételeket, a központi témához - Tartsd körforgásban! - való csatlakozás választható lehetőség.

A program idei központi témája a körforgásos gazdaság (circular economy) fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A 21. század egyik legfontosabb problémája a fenntarthatóság kérdése, amelynek kiemelt fontosságú aspektusa, részleges megoldási lehetősége az egyszerű újrafelhasználáson túlmutató, annál komplexebb megközelítést alkalmazó körforgásos gazdaság, amely folyamatos visszacsatolásban gondolkodik. A körforgásos modellek már a terméktervezés folyamatának korai fázisában számolnak a termék újrahasznosításával. E folyamat magában foglalja az erőforrások hatékonyabb felhasználását, a termékek életciklusának meghosszabbítását, a hulladéktermelés minimalizálását, valamint a termék száz százalékos újrafelhasználását - áll a közleményben.

Mint írják, a társadalmi, gazdasági és ökológiai értelemben is megkerülhetetlen kérdéskör tekintetében kiemelten fontos szerepet játszanak a designerek. A 21. századi design számos ágazata - például slow design, open source design, inkluzív designtörekvések, közösségi tervezés, maker movement - már napjainkban is folyamatosan új gazdasági és fogyasztási modelleket hoz létre, új alapokra helyezve a termékek előállításának folyamatát.

Az idei Budapest Design Week fesztivál számos olyan jelenséget, inspiratív esettanulmányt és megoldási lehetőséget fog bemutatni a körforgásos gazdaság területéről, amely válaszokat tud adni a fenntarthatóság aktuális kérdéseire, és amely a koronavírus-járvány hosszú távú, a körforgásos gazdasággal szorosan összefüggő társadalmi, gazdasági és ökológiai hatásaira is reflektál - áll a közleményben.

Mint írják, a szervezők a beérkezett jelentkezések közül az újszerűség, az exkluzivitás, az egyediség, a kreativitás, a relevancia és szakmai minőség szempontjait figyelembe véve választja ki azokat a partnereket, akiknek programja az idei Budapest Design Week hivatalos programjában szerepelhet. A zsűrizés során előnyben részesítik a kifejezetten online formátumokra kifejlesztett programokat. A jelentkezők közül a Magyar Formatervezési Tanács tagjaiból álló szakmai grémium választja ki a részvételre jogosultakat.

A jelentkezéseket "Design Week Budapest jelentkezés" tárgyú emailben augusztus 17-ig várják a designhet@designhet.hu címre a tervezett program vázlatos leírásával.

A részletes felhívás ezen a linken érhető el.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Apró betekintés Dürer korába Apró betekintés Dürer korába
Már online is részt vehetünk a Dürer kora kiállításon
art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
art&design

A csönd hangjai A csönd hangjai
Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis
art&design

Nők a döntéseik fogságában? Nők a döntéseik fogságában?
Gáspár Annamária „Do you have a choice?” című kiállításáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Csak mozgásként értelmezhető Csak mozgásként értelmezhető
Beszélgetés a nappaliban Tompa Andreával, 2. rész
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről, Magvető, 2020
Erdős Virág: Hősöm, Magvető kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés