bezár
 

film

2020. 10. 05.
SZFE: A hallgatók visszautasítják az illegitim vezetőség ultimátumát
A kuratórium által újonnan kinevezett kancellár bérvisszatartással zsarolja az egyetem dolgozóit
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
SZFE: A hallgatók visszautasítják az illegitim vezetőség ultimátumát Sajtótájékoztatót tartottak hétfő délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. 

A továbbiakban az általuk felolvasott közleményt közöljük. 

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatósága az illegitim vezetés által a sajtóban nyilvánosságra hozott dokumentumot nem ajánlatnak tekinti, hanem ultimátumnak.

Az egyetemi autonómia feltételei rögzítve vannak a nemzeti felsőoktatási törvényben – nem képezhetik semmilyen egyeztetés részét. Amennyiben a minisztérium biztosítja az autonómiát, az intézmény lehetséges átalakítása kapcsán a miniszterrel tárgyalunk, alkotmányellenes törvényre hivatkozva kijelölt illegitim fenntartó jogszerűtlenül kinevezett intézményvezetőivel nem.

Az egyetemi dolgozók sztrájkjának harmadik napjában a tanulmányi félév felfüggesztésével fenyegetni abszurd, nem beszélve arról, hogy a tanév érvényes vagy érvénytelen voltáról csak jogszerűen kinevezett vezetőségnek lenne felhatalmazása dönteni. A Színház- és Filmművészeti Egyetemnek legitim vezetése jelenleg nincs.

Az Alaptörvény és a felsőoktatási törvény után az illegitim vezetőség hajlandó lenne a Munka törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet is megsérteni.

A kuratórium által újonnan kinevezett kancellár bérvisszatartással zsarolja Egyetemünk dolgozóit. Kiállunk az egyetemi polgárság bármely tagjának jogellenes kényszerítése ellen.

A bérek kifizetésének jóváhagyása a járvány idején, a tavaszi karantén alatt is az épületünkön kívül történt, az egyetem területére való belépés nélkül. Erre mind a jog, mind a technika lehetőséget biztosít, mást mondani hazugság.

Egyetemi bérszámfejtésünket szeptember 1-jétől kiszervezték egy külső céghez, az új vezetés nemhogy tudja kívülről irányítani a dolgozók kifizetését, de immár csak ő tudja, csak kívülről, az egyetem törvényes adminisztrációja számára elérhetetlenné tette a kezelt adatokat.

Azt a bérszámfejtést szervezték az egyetemen kívülre, amelyik hozzáféréséhez az újonnan kinevezett kancellár követeli az egyetemre való belépést – az Egyetem belső működése így kizárólag általa lehet akadályoztatva.

Az egyetemfoglalás továbbra sem sérti egyetemi polgártásaink jogos érdekét, mert mi - hallgatók, dolgozók, oktatók - jogszerűen járunk el.

Az Egyetem hallgatósága az eddig kiadott közleményeiben és kommunikációjában tett vállalásnak megfelelően a blokádot fenntartja, a tiltakozáshoz való demokratikus jogával továbbra is él, ennek akadályát a továbbiakban sem látja. A feltétel nélküli „fegyverletételt” önkényesen követelő, el nem ismert fenntartó és vezetőség ultimátumát visszautasítja."

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről
Sidney Lumet: Tizenkét dühös ember
Oláh Judit: Visszatérés Epipóba
Ultraviolet a Netflixen 

Más művészeti ágakról

art&design

Ördögavatás Ördögavatás
Humán holtterek körbejárása a Pécsi Galériában
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Minden egy Excel-táblázattal indult Minden egy Excel-táblázattal indult
Interjú Puklus Péter fotográfussal képzőművészetről, nemzetközi kapcsolatépítésről, a szabad alkotás lehetőségeiről és jövőbeli tervekről
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről, Magvető, 2020
Nyitott Műhely, 2020. november 7.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés