bezár
 

színház

2020. 10. 11.
Idén online valósul meg a roma színházi találkozó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén online valósul meg a roma színházi találkozó Október 21. és december 9. között rendezi meg roma színházi találkozóját a Független Színház Magyarország; a Roma hősök - IV. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál ezúttal az online térben valósul meg.

A fesztiválon évről évre bemutatkoznak roma társulatok Magyarországon eddig még nem látott előadásokkal. A szervezők célja, hogy minél több roma hőstörténetet ismertessenek meg a közönséggel és a roma színház sokszínű értékeit bemutassák - olvasható a Független Színház Magyarország MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

A fesztiválon az idén romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és magyarországi csapatok mutatkoznak be. Minden előadás elérhető lesz magyar és angol felirattal.

Ebben az évben a fesztiválon nyolc újabb produkció látható, amelyek a túlélés és boldogulás témakörét járják körül. Az előadások szerdánként 19 órától online tekinthetőek meg, majd közönségtalálkozót is tartanak a virtuális térben. A produkciók nézői többek között megtudhatják, hogy hogyan vált milliárdossá egy romániai virágáruslány, hogy milyen kihívásokkal kell szembesülnie a gyerekét egyedül nevelő, zsákfaluban élő, pénzkölcsönzéssel foglalkozó asszonynak, hogy milyen az élet egy osztrák menekülttáborban vagy hogyan él túl egy roma közösség a második világháború idején Ukrajnában. A feldolgozott témák között van, hogyan lesz valakiből roma létére sikeres színházi alkotó és megtudható az is, hogyan vészeli át a karantén időszakát egy roma család, amelynek tagjai Európa eltérő országaiban élnek.

A közleményben Balogh Rodrigót, a fesztivál főszervezőjét, a Független Színház Magyarország művészeti vezetőjét idézik, aki arról beszélt, hogy az elmúlt évszázadokban roma, cigány és traveller közösségek, ha valamit alaposan megtanultak ezen a kontinensen, akkor az a váratlan helyzetekre való gyors reagálás és alkalmazkodás. "Az idei fesztivál hívószavai a túlélés és a boldogulás. Ahogy mindenki másnak a pandémia időszakában, úgy nekünk is bőven van erről mondanivalónk, ami könnyen lehet, hogy számos ponton azonos a nézők megélt élményeivel és tapasztalataival" - mondta.

A fesztiválról további információk a színház honlapján, az http://independenttheater.hu oldalon érhetők el.

Fotó: kultura.kreativeuropa.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés