bezár
 

art&design

2020. 10. 23.
Október 23-án ingyenesen látogathatók a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 23-án ingyenesen látogathatók a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai Október 23-án idén is ingyenesen látogathatók a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai, az egyetlen kivétel a World Press Photo tárlata. Ezen a napon a múzeum komolyzenei minikoncertekkel is várja a közönséget a díszlépcsőházban.

Az intézmény közleménye szerint a nemzeti ünnepen lesz először látható a múzeumban a néhai Maár László (1939-2011) Corvin közi szabadságharcos lovagi öltözéke, és a hozzá kapcsolódó kitüntetések, oklevelek és fényképek, amelyekhez ajándékozás útján jutott az intézmény. Az adomány részeként több olyan lengyel kitüntetés is a múzeum birtokába került, amelyek eddig hiányoztak a gyűjteményből.

Az 56-os Szabadságharcos Lovagrendet, amelynek Maár László is tagja volt, egykori forradalmárok alapították, köztük több életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt szabadságharcos. A Lovagrend lengyel priorátusa Poznanban tevékenykedik.

Maár László 17 évesen állt be a Corvin közben harcolók közé. A forradalom alatt mindössze egyszer ment haza pár órára. A harcok végeztével Nyugatra akart szökni, de az osztrák határ közelében elfogták. Társával együtt elengedték, ezután otthon bujkált. 1975-ben disszidált Svédországba. Az 1990-es években tért vissza először Magyarországra. A Lovagrend 2006-ban, poznani ülésén fogadta tagjai sorába.

A World Press Photo kiállítás vasárnapig tart nyitva; a gyakran megrázó pályaműveket bemutató tárlatot idén több kísérő kiállítás egészíti ki: a Digital Storytelling verseny díjazottjai mellett Tóth József Füles PÉLDA-képeim és a Next-Image Mobilfotó című tárlatai.

Szombaton a múzeum állandó kiállításában is több programon vehetnek részt az érdeklődők: a Nőnek való vidék? muzeológusi tárlatvezetés-sorozat legújabb kiadásában az MNM szakemberei a hun kortól az avar korszak végéig tekintik át mi az, amit a nők szerepéről tudni lehet, majd Családi titkok a tárgyak mögött 2. címmel a 19-20. századi női szerepekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Október 27-én felnőtteknek szóló Középkori fegyvermustrát hirdet a múzeum, október 29-én pedig a gyerekeket várja majd Páncélsimogató.

Fotó: mnm.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan
aqb, ProjectSpace – Mátrai Erik: „Ellipszisek”
art&design

Hiányok viselete Hiányok viselete
Az Only Skin Deep kiállításról és a FERi feminista projektgaléria hiánypótló szerepéről
art&design

„Podcasting”, a kultúrszerelem „Podcasting”, a kultúrszerelem
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról
art&design

Letnji bioskop Letnji bioskop
A magyar performansz története 1966–2018 (9): Szerbiai magyar performansz: Nyári Mozi (1988-89)

Más művészeti ágakról

színház

Arcközelik a színpadon Arcközelik a színpadon
Garaczi László: Végre egy kis csönd - a K:ortárs sorozatában
irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában
A 2021. február 19-i előadások
irodalom

Szép remények Szép remények
Hamisítvány lehet az árverésre bocsátott, József Attilának tulajdonított kézirat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés