bezár
 

film

2020. 11. 07.
SZFE: Palkovics reagált a hallgatók meghívására
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
SZFE: Palkovics reagált a hallgatók meghívására A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgársága november 11-ére egyeztetni invitálta az innovációs- és technológiai minisztert és az általa összeállított minisztériumi küldöttséget az Ódry Színpadra. Palkovics László néhány perccel a pénteki munkaidő vége előtt válaszolt.
A továbbiakban a hallgatók által kiadott közleményt közöljük.
 
"A miniszter levelében úgy fogalmaz, „a Kormány politikai célok helyett szakmai célokat igyekszik szolgálni azzal, hogy a színvonalas színház- és filmművészeti oktatás biztosítására rendelkezésre bocsátja a szükséges költségvetési forrásokat. Ennél nagyobb mértékben nem kíván beleszólni a jelenlegi konfliktusos helyzetbe sem.”
Ismételten csalódottságunkat fejezzük ki azzal kapcsolatban, hogy a minisztérium, mint az alapítói jogok törvényes gyakorlója és az átalakítást levezénylő fenntartó, továbbra sem vállal felelősséget azokért a károkért, amik az általa előadott törvény alkotmányellenes voltából és az általa kinevezett kuratórium jogszerűtlen és a Nemzeti Felsőoktatási Törvénybe ütköző rendelkezéseiből fakadóan az Egyetem közösségét érik.
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának pontos kritikái, kezdeményező attitűdje és aktív részvételi szándéka ellenére hangsúlyozza Palkovics azt is, hogy az SZFE kivételével minden modellváltásra kényszerített felsőoktatási intézmény zavartalanul működik – ebből pedig arra következtet, „az Önök kortársainak többsége számára már világos a cél, hogy az elavult intézményi struktúrát egy korszerű és minőségi oktatási háttérrel cserélhetik fel, miközben garantáltan államilag finanszírozott képzéshez juthatnak.” Követeléseink közt szerepel az is, hogy az intézmény finanszírozásából az állam ne vonulhasson ki, ugyanis a törvényi keretek ezt semmilyen módon nem biztosítják.
A hallgatói követelések legfőbb célja az egyetemi közösség, ezen belül a hallgatóság korábbi önrendelkezésének visszaállítása. Az ágazatért felelős miniszter, levelében ezeket a követeléseket így minősíti: „[...] megítélésünk szerint lényeges visszalépést jelentenek az egyetem jelenlegi helyzetéhez és a kívánt, jövőbeni állapothoz képest. Az utcai demonstrációk, a sztrájk, a barikádok eddig sem, és ezután sem szolgálják a megoldást.”
Az Egyetem „jelenlegi helyzetét és kívánt jövőbeni állapotát” a hallgatóság a következők mentén látja szerveződni: a minisztérium által kinevezett kuratórium alapdokumentumai megfosztották a tizennyolc tagjából öt hallgatói küldöttet számoló szenátust minden jogkörétől, majd a minisztérium által kinevezett kuratórium – részben jogszerűtlenül, önkényes szabályzati módosítás alapján – megbízott vezetői az autonómia garanciáiért állított blokádra hivatkozva elrendelték a létesítmények kiürítését és az „oktatás felfüggesztését”, a szolgáltatások, eszközök és tantermek használatának megakadályozását, valamint visszatartják a hallgatók szociális támogatásait és számos más, a képzés folytatásához elengedhetetlen költséget.
Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, a tiltakozás alkotmányos jogával továbbra is élünk, abba vetett hitüket fel nem adjuk, a blokádot a követeléseink teljesüléséig fenntartjuk – bízunk a magyar állam tisztviselőinek belátó természetében."
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Menyhei Szabolcs visual effects artisttal a sikerhez vezető eltökéltségről, tanulni vágyásról és tudatos karrierépítésről
A nemzetközi versenyprogram filmjei a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon
Emerald Fennell: Ígéretes fiatal nő

Más művészeti ágakról

színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon
Rómeó-misszió avagy Rómeó és Júlia a Kaposvári Egyetem harmadéves színész osztálya előadásában Gyulán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés