bezár
 

film

2020. 11. 08.
Megkezdődött a 14. Bukaresti Magyar Filmhét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött a 14. Bukaresti Magyar Filmhét A két világháború közötti Kolozsvárt bemutató fotókiállítással nyílt meg vasárnap este a 14. Bukaresti Magyar Filmhét, amely a legfrissebb magyar filmeket mutatja be a román közönségnek.

Kósa András László, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a november 8. és 17. között zajló fesztivál idén is a legfrissebb magyar filmtermés legfontosabb alkotásait mutatja be a bukaresti közönségnek műfaji kötöttségek nélkül. Általában nagy hangsúlyt fektetnek a magyar-román koprodukcióban készült alkotásokra, így az idei fesztivál első napján, hétfő este a Kocsis Ágnes által rendezett Éden című filmet vetítik, amely román-magyar-belga együttműködésben született. A seregszemle egyik érdekes alkotása a Kísértetek vonata című bűnügyi vígjáték, amely 1933-ban készült román és magyar változatban ugyanazzal az alkotóstábbal. Ezt a két filmet a Filmtett Egyesület egymás után mutatja be román és magyar nyelven.

Az idei seregszemle az 1959-ben létrejött és 2010-ben megszűnt magyarországi Balázs Béla Stúdióra fókuszál, amelynek ötvenéves tevékenységéből most Bódy Gábor alkotásaira kerül a reflektorfény. A közönség a rendező Amerikai anzix és a Nárcisz és Pszyché című filmjét láthatja.

A koronavírus-járvány miatt rendkívüli körülmények között zajlik a filmhét, egyrészt a vetítések a bukaresti Magyar Kulturális Intézet udvarán lesznek korlátozott nézői létszámmal, másrészt a járvány miatt a magyarországi alkotók sem tudnak jelen lenni, de a legtöbb film előtt az alkotóstáb egyik tagja videóüzenetben köszönti a közönséget. Ugyanakkor az egyes filmekhez kapcsolódó romániai meghívottak személyesen vesznek részt a szemlén - magyarázta az igazgató.

A filmhéten levetítik egyebek mellett Tóth Barnabás Akik maradtak, Szász Attila Apró mesék, Deák Kristók Foglyok, Hartung Attila Fomo: Megosztod és uralkodsz, valamint Orosz Dénes Seveled című játkékfilmjét. Lesznek dokumentumfilmek is, például Hajdú Eszter rendező Barta Tamás - Siess haza, vár a mama!, Almási Tamás Folyékony arany, valamint Kövessy Róbert Magyar lapát - Portréfilm Wichmann Tamásról című alkotása.

A vasárnapi nyitórendezvényen a közönség Orbán Lajos amatőr fotós képeiből készült kiállítást tekinthette meg, aki a két világháború közötti Kolozsvár tehetséges fotósa volt. Kedvtelésből, önszorgalomból tanult meg fényképezni, de fotográfiáit nemzetközi versenyeken díjazták. A tárlat kurátora Blos-Jáni Melinda.

 

Fotó: filmtett.ro
Kocsis Ágnes: Éden, filmplakát

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az HBO Otthon című karanténsorozatának finn kiadásáról
Burhan Qurbani: Berlin, Alexanderplatz
Horvát Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre
Ultraviolet a Netflixen 

Más művészeti ágakról

Barátság a négy fal között – POKET-Amigos kötetbemutató
art&design

Karanténba zárt vizuális napló Karanténba zárt vizuális napló
Birtalan Zsolt 40 nap (Karantén napló) kiállításáról
gyerek

Vigyázzatok a szellemtrutymóval! Vigyázzatok a szellemtrutymóval!
Magdalena Hai: Rémálmok kisboltja 1. – A csúf csikipor
Erdős Virág: Hősöm, Magvető kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés