bezár
 

film

2020. 11. 10.
Virtuális masterclass és online filmpremier
A Benedetti Foundation jóvoltából
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Virtuális masterclass és online filmpremier Az idén májusban megrendezett Virtual Sessions sikerét követve a Benedetti Foundation bemutatja a Global Violin Sessions: A Cultural Exchange Part One néven futó kezdeményezést, amit november 16. és december 13. között rendeznek meg azzal a céllal, hogy a résztvevők egy világ körüli utazáson vegyenek részt a hegedű szemén keresztül, a felfedezés, a globalizmus és a kulturális értékek cseréjének jegyében – közölte a prae.hu-val a Benedetti Foundation.

Wynton Marsalis világhírű trombitaművész, zeneszerző és tanár írt egy rövid dallamot, amit Nicola Benedetti fog előadni. Ezután a dallam négy országba jut el három hét leforgása alatt – Amerikába, Magyarországra, Finnországba és Szerbiába – egyik virtuóz hegedűstől a másikig. Mindegyik hegedűs a maga ízlésére szabja át majd a dallamot, megváltoztatva a ritmust, felcserélve a hangokat vagy új hangszerek bevonásával színt és árnyalatot hozzáadva, és mindeközben megtanítják és megmutatják a kezdeményezés résztvevőinek a munkafolyamatot. A résztvevők így betekintést kapnak az egyes tradíciók zenei világába a hegedű tolmácsolásában, kiemelkedő zenészek közvetítésével. 

A program lefolyása

Amerika - első hét

  • Tessa Lark – bluegrass tradíciók
  • Mark és Maggie O'Connor – amerikai folk hegedű tradíciók

Magyarország - második hét

  • Roby Lakatos –  Magyarország klasszikus, jazz és folk nyelvjárásai
  • Géza Hosszu-Legocky – magyar roma tradíciók, hozzá csatlakozik majd a díjnyertes Five-DeViLs

Finnország és Szerbia - harmadik hét

  • Pekka Kuusisto – Finnország tradícionális zenéje nyújtja az inspirációt
  • Nemanja Radulovic – a kelet-európai folk tradíció

 

A négy hét alatt vezető hegedűsök oktatják majd a résztvevőket, élő és előre rögzített felvételeken keresztül, az egyes tradíciók árnyalataira és technikájára. Mélyen elmerülnek majd a világukban, és a résztvevők nemcsak azt tanulják meg, hogyan játszanak az adott stílusban, hanem azt is, hogy miért úgy szól a hangzás, ahogy és milyen döntéseket kell ehhez meghozniuk. 

A november 21. és december 6. közötti hétvégéken a Benedetti Foundation élőben fog együtt dolgozni a különböző korosztályú és képzettségű résztvevőkkel a repertoárjukon, és ezeket a hétvégéket az előre rögzített tutoriálok fogják gazdagítani. 

Wynton Marsalis, az Ayoub Sisters és a Benedetti Foundation egy – az amerikai, magyar, finn és szerb folk zenei hagyományokra támaszkodva – rövid darabokból álló sorozatot fog készíteni. A végleges film ezeket a dallamokat sűríti egybe és egy vizuális és hangzásbeli utazásként szolgál majd az említett országok körül, aminek a premierje december 12-13-án lesz Facebookon és Youtube-on.

További információért és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókért látogasson el a Benedetti Foundation honlapjára. 

Fotó: Benedetti Foundation

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről

Más művészeti ágakról

Interjú Horváth Florenciával és Karádi Gergővel a Valójában senki című zenés irodalmi est kapcsán
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés