bezár
 

film

2020. 12. 02.
Kihirdették a 4. Blue Danube Filmfesztivál díjazottjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették a 4. Blue Danube Filmfesztivál díjazottjait A november 20. és 29. között negyedik alkalommal – a járványhelyzet miatt ezúttal online – megrendezett fesztivál a világ legfrissebb rövidfilmes terméséből válogatott magyar és osztrák nézők számára. A fesztiválra idén 893 filmet neveztek 87 országból, melyek közül az előzsűri 77 filmet juttatott a versenyprogram 6 szekciójába, köztük 9 magyar alkotást is – tájékoztatták a prae.hu portált a szervezők.

A narratív rövidfilmek kategóriájában magyar siker született, Dudás Balázs alkotása a Két csík lett a legjobb film. A zsűri indoklása szerint az összetett párkapcsolati drámát erőteljes színészi alakítások és a zárt tereket jól kihasználó képi fogalmazásmód teszi hitelessé és átélhetővé.

Ugyanebben a kategóriában a zsűri különdíját szintén magyar alkotó, Beleznai Márk kapta Agape című filmjéért: A történetmesélés kihagyásos módszere és a színészi játék teszi eredetivé és érdekessé a már jól ismert történetsémát, amelynek köszönhetően nem várt mélységek tárulnak fel két ember gyorsan kibontakozó kapcsolatában.

Az animációs kategóriában a francia Bruno Collet Memorable című, Oscar-díjra és Európa-Filmdíjra is jelölt filmje nyert, valamint a zsűri a cseh Michaela Mihalyi, David Stumpf páros filmjének, a SH_T HAPPENS-nek adott különdíjat.

A dokumentumfilmek közül az Európa-Filmdíjra jelölt Invisível Heróit, a portugál Cristéle Alves Meira alkotását ítélte legjobbnak a zsűri, az experimental kategória fődíját pedig Dél-Afrikai Köztársaságból származó Ayabonga Magwaxaza kísérleti filmje, a Midnight Delight kapta

Az 5 percnél rövidebb filmeknek fenntartott Super Short kategória fődíjasa az iráni  Mohsen Habibi, Mostafa Daryadar páros The GrandDaughter című, a Covid-helyzetre reflektáló alkotása lett. Az egyperces alkotások között pedig, a spanyol Eflatun Serbay Celebi műve a Jam Tomorrow nyert.

A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is döntött az általuk legjobbnak tartott filmekről, melyek a belga Dorian Jesperstől az Európa-Filmdíjra jelölt Sun Dog, a Super Short kategóriában a mexikói Roberto Tellestől az I love to kill, a francia Heloise Ferlay animációja a To the dusty sea, a bosnyák Karmen Obrdalj Why is Mom always Crying? dokumentumfilmje, valamint a bolgár Maia Iotzova Sofia's Epicenter kísérleti filmje lettek.

A fesztiválról és a zsűrik összetételéről itt írtunk korábban részletesebben.

Kép: Blue Danube Film Festival Facebook

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Emerald Fennell: Ígéretes fiatal nő
Darius Marder: Sound of Metal
Dér Asia, Haragonics Sára: Anyáim története

Más művészeti ágakról

art&design

Transzparencia Transzparencia
Majoros Áron Zsolt „Influence/Hatás” című kiállításáról
irodalom

De vajon mi az, ami rejtve marad? De vajon mi az, ami rejtve marad?
A Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napja
art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés