bezár
 

film

2020. 12. 02.
Kihirdették a 4. Blue Danube Filmfesztivál díjazottjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették a 4. Blue Danube Filmfesztivál díjazottjait A november 20. és 29. között negyedik alkalommal – a járványhelyzet miatt ezúttal online – megrendezett fesztivál a világ legfrissebb rövidfilmes terméséből válogatott magyar és osztrák nézők számára. A fesztiválra idén 893 filmet neveztek 87 országból, melyek közül az előzsűri 77 filmet juttatott a versenyprogram 6 szekciójába, köztük 9 magyar alkotást is – tájékoztatták a prae.hu portált a szervezők.

A narratív rövidfilmek kategóriájában magyar siker született, Dudás Balázs alkotása a Két csík lett a legjobb film. A zsűri indoklása szerint az összetett párkapcsolati drámát erőteljes színészi alakítások és a zárt tereket jól kihasználó képi fogalmazásmód teszi hitelessé és átélhetővé.

Ugyanebben a kategóriában a zsűri különdíját szintén magyar alkotó, Beleznai Márk kapta Agape című filmjéért: A történetmesélés kihagyásos módszere és a színészi játék teszi eredetivé és érdekessé a már jól ismert történetsémát, amelynek köszönhetően nem várt mélységek tárulnak fel két ember gyorsan kibontakozó kapcsolatában.

Az animációs kategóriában a francia Bruno Collet Memorable című, Oscar-díjra és Európa-Filmdíjra is jelölt filmje nyert, valamint a zsűri a cseh Michaela Mihalyi, David Stumpf páros filmjének, a SH_T HAPPENS-nek adott különdíjat.

A dokumentumfilmek közül az Európa-Filmdíjra jelölt Invisível Heróit, a portugál Cristéle Alves Meira alkotását ítélte legjobbnak a zsűri, az experimental kategória fődíját pedig Dél-Afrikai Köztársaságból származó Ayabonga Magwaxaza kísérleti filmje, a Midnight Delight kapta

Az 5 percnél rövidebb filmeknek fenntartott Super Short kategória fődíjasa az iráni  Mohsen Habibi, Mostafa Daryadar páros The GrandDaughter című, a Covid-helyzetre reflektáló alkotása lett. Az egyperces alkotások között pedig, a spanyol Eflatun Serbay Celebi műve a Jam Tomorrow nyert.

A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is döntött az általuk legjobbnak tartott filmekről, melyek a belga Dorian Jesperstől az Európa-Filmdíjra jelölt Sun Dog, a Super Short kategóriában a mexikói Roberto Tellestől az I love to kill, a francia Heloise Ferlay animációja a To the dusty sea, a bosnyák Karmen Obrdalj Why is Mom always Crying? dokumentumfilmje, valamint a bolgár Maia Iotzova Sofia's Epicenter kísérleti filmje lettek.

A fesztiválról és a zsűrik összetételéről itt írtunk korábban részletesebben.

Kép: Blue Danube Film Festival Facebook

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés