bezár
 

film

2020. 11. 12.
Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál: a kicsik is lehetnek hatalmasak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál: a kicsik is lehetnek hatalmasak Negyedik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált Bécsben és Budapesten 2020. november 20. és 29. között – tájékoztatták a prae.hu portált a szervezők. A fesztivál a világ legfrissebb rövidfilmes termésének legjavát hozza el a magyar és osztrák nézők számára, így a programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, köztük Oscar-díjat, Európa Filmdíjat elnyert, vagy azokra jelölt alkotások.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a fesztivál filmjeinek vetítése idén online lesz. A program szakmai vitafórummal is kiegészül, amelyen rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók beszélgetnek majd.

A fesztiválra idén 893 filmet neveztek 87 országból, melyek közül az előzsűri 77 filmet juttatott a versenyprogram 6 szekciójába, köztük minden korábbinál több, 9 magyar alkotást is: Beleznai Márk, Dudás Balázs, Szakonyi Noémi, Szeleczki Rozália, Lőrinczi Gergely, Rebák Tamás, Százados Ábel, Szöllősi Anna, valamint Vas Marianna és Bednárszky Hedda filmjét.

A fesztivál idei különlegessége az AR-technológia, azaz kiterjesztett valóság alkalmazása, ezzel új élményt kínálva mindazoknak a nézőknek, akik letöltik az ingyenes AR Go mobilalkalmazást. Az alkalmazás lényege, hogy a mobiltelefon kameráját 1000, 2000, 5000 forintos, vagy 5, 10, 20 eurós bankjegyre irányítva, a telefon egy-egy egyperces rövidfilmre irányítja a látogatót, mely alkotásokat idén lehetett először nevezni a versenybe. Ugyanígy hat egyperces film a fesztivál idején az aktuális papír alapú Magyar Narancsban megjelenő ikonok révén is nézhető lesz.

A nemzetközi zsűri tagjai idén Yvonne Ng Diák Oscar-díjas filmrendező Szingapúrból, Mariangela Martínez Restrepo kurátor, fesztiválszervező Argentínából, Yulia Ruditskaya animációs filmrendező Belorussziából és Gelencsér Gábor, az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.

A nemzetközi zsűri mellett diákzsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A diákzsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, név szerint Hajmási Péter, Hendrick Leah, Jurdi Leila, Fürst Luca, Makádi Maya, Somogyi Liza, Emődy Botond és Huszár Dávid.

A díjazott műveket Bécsben, a Collegium Hungaricumban és Budapesten, az Art+ Cinema moziban élőben is vetítik majd,  ez azonban a COVID-19 helyzet miatt jövőre tolódik.

A versenyprogram itt tekinthető meg.

Vetítési információk, jegyinformációk itt elérhetők.

Kép: Blue Danube Film Festival, Facebook

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés