bezár
 

art&design

2020. 12. 12.
Összegző tárlattal várja a látogatókat az idén 125 éves Műcsarnok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összegző tárlattal várja a látogatókat az idén 125 éves Műcsarnok Egyelőre virtuálisan bejárható összegző tárlattal várja a látogatókat az idén 125 éves Műcsarnok, a hétfőtől megtekinthető kiállítás az elmúlt 7 évben szervezett 150 kiállítását mutatja be.

Az elmúlt hét évben a Műcsarnok, a magyar kultúra immár 125 éve működő, kiemelt intézményében százötven kiállítást rendezett. A 7 év- 150 kiállítás /125 éves a Műcsarnok az évforduló alkalmával retrospektív módon tart bepillanást az elmúlt évek kulturális programjaiba. Az eseményhez készült egy nagyszabású áttekintő kötet is, amely ünnapi album és forráskiadvány is egyszerre.

A retrospektív kiállításon a falakon elhelyezett információs képanyag és adatok segítségével idézhetik fel a látogatók az elmúlt évek tárlatait. Az összegző tárlat a Műcsarnok megnyitásának jubilleumát is ünnepli, de lehetőséget ad az utóbbi évek hiánypótló műtörténeti kiállításainak és a széles merítésű kortárs tárlatok eredményeinek felmérésére is.

Idén a hetedik Nemzeti Szalont nyitották meg az intézményben. Az évente megrendezett Szalon-kiállításokon egymást követi öt művészeti ág bemutatása, az építészet, a képzőművészet, a fotóművészet, az ipar- és tervezőművészet és a népművészet bemutatása. Az évek szezonokra és  sorozatokra épülnek, amelyekben  egymást erősítő, kiegészítő kiállításokat járhattak be a látogatók, többek között Nicholas Schöffer, Sebastio Salgado, Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor, Steve McCurry, Milorad Krstic, Böröcz András, Csáji Attila, Jankovics Marcell, Keleti Éva alkotásait láthatták.

A szezonok mellett kialakult Frissen néven az "egy terem - egy alkotó - egy kurátor ", típusú kiállítás, idén a negyedik összeállítást rendezték meg, amin tíz alkotó mutatkozhatott be önálló kiállításán.

A Műcsarnok 2017 óta ad otthont a Budapest Fotófesztivál nyitókiállításainak. Emellett minden évben megrendezik a leghófiatalabb művészgeneráció megmutatkozását lehetővé tevő és munkásságukat támogató Derkovits-ösztöndíj kiállítást. A fiatal alkotók és képzésük megmutatkozását szolgálta a Műcsarnok#Box-ban a művészeti felsőoktatás sorozat, benne többek között a Barabás Miklós Céh fiataljai vagy a kassai műegyetem dizájn szakos hallgatói, amelyet a gimnáziumi pedagógusok workshopjai, végül a 240 éves "Kisképző" közelmúltját bemutató tárlat zárt.

A közlemény szerint a Műcsarnok olyan kiállítási stratégia létrehozására törekedett, melyben a művek, az alkotók és a közönség találkozhatnak egymással, az utóbbiakat orientáló sajtóval és műkritikával élő párbeszédet tarthatnak fenn.

A 7 év - 150 kiállítás / 125 éves a Műcsarnok című kiállítás kurátora Kondor-Szilágyi Mária. A tárlat a korlátozások feloldása után 2021. június 27.-ig lesz látogatható.

Az anyag a http://mucsarnok.hu/mucsarnok/virtualis_setak.php linken érhető el hétfőtől.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Bevásárolunk kortárs művekkel
Erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés és az online árverésekkel egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.
art&design

Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care! Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care!
A Skurc Group „Töredekékek” című kiállításáról a MAMŰ Galériában
art&design

A faun labirintusa A faun labirintusa
Horváth Gideon „Faun realness” című kiállításáról
art&design

Ataraxia Ataraxia
A magyar performansz története 1966–2018 (8): Szerbiai magyar performansz: Kugla (1987), Aphasia Teátrum (1988–91)

Más művészeti ágakról

irodalom

Mesterházy Balázs: Törecsek (részlet) Mesterházy Balázs: Törecsek (részlet)
Verses regényrészlet a Prae folyóirat Ragály-számából
színház

Rend a rendetlenségben Rend a rendetlenségben
Ad absurdum – a TRIP Webszínház-előadásáról
David France: Isten hozott Csecsenföldön
színház

Arcközelik a színpadon Arcközelik a színpadon
Garaczi László: Végre egy kis csönd - a K:ortárs sorozatában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés